UKOLIKO VAS BOLI GRLO, ODMAH PROBAJTE: 7 čajeva za izbacivanje šlajma!
Čajevi za iskašljavanje, Foto: Profimedia

ZDRAVI TRIKOVI

UKOLIKO VAS BOLI GRLO, ODMAH PROBAJTE: 7 čajeva za izbacivanje šlajma!

Ovi čajevi pomažu kod upale pluća i hroničnog bronhitisa, preporučuju se i osobama sa astmom

Objavljeno: 14:04h

Zdravlje pluća u mnogome utiče na kvalitet života kod svakog pojedinca. Nebitno da bolujete od astme, pušač ste, imate česte alergije reakcije i osetljivo grlo i pluća, izloženi ste nečistom vazduhu – čaj za pluća vam može pomoći kod čišćenja i pomogne vam da lakše dišete.

Odabrali smo za vas najbolje čajeve za pluća i iskašljavanje. Svaki čaj prati recept, njegova dejstva na pluća i koliko se pije. Pa da počnemo…

1) Čaj od đumbira za pluća

foto: Profimedia

Đumbir može biti od velike pomoći kada se pitate kako izbaciti šlajm iz grla. Ovaj lekoviti koren ima blagotvorna dejstva na respiratorne infekcije zato što ima moć da rastvara sluz koja se nataložila u plućima. Time olakšava proces pročišćavanja respiratornih organa.

Osim toga, đumbir deluje antiupalno i antibakterijski, zbog čega pokazuje pozitivna dejstva na obnavljanje pluća, naročito kod pušača. Otvoriće vam bronhije, te ćete vrlo brzo moći disati bez poteškoća.

Ono što omogućava đumbiru da rastvara šlajm jeste njegova ljutina. To je razlog što kada jedemo ljuto, brzo osetimo kako nam curi nos. Đumbir za pluća možete jesti svež, njegova dejstva su još jača kada se pomeša sa medom i limunom.

Takođe, pomoći će vam i čaj od đumbira za pluća. On se priprema na sledeći način:

Oljuštite đumbir oko 5 centimetra korena i iseckajte ga što sitnije možete kako bi pustio više soka u čaj. Stavite koren u pola litre vrele vode i ostavite da se krčka 20 minuta. Nakon toga procedite i zasladite medom po želji, a ako želite još vitamina C, iscedite i malo limuna.

Ovako pripremljen čaj možete ispijati jednom dnevno i već posle nekoliko dana ćete primetiti prve rezultate.

2) Bokvica za kašalj i iskašljavanje

Bokvica ima obilje vitamina koji podižu i jačaju imuni sistem. Sadrži vitamin A, C i K, a od minerala gvožđe i kalcijum. Za bokvicu se smatra da je najbolji čaj za pluća. Ona se koristi za podizanje imuniteta, te je česti prirodni lek kod prehlada.

Ova biljka koja ima izgled nalik na korov će vam pomoći da izbacite šlajm iz pluća. Ona ima takozvani prirodni biljni lepak čime umanjuje iritaciju i utiče na smirivanje kašlja. Potom, bokvica će razrediti šlajm i podstaći njegovo iskašljavanje.

Najbolje je da se pije čaj od svežih listova bokvice, upravo zbog biljnog lepka i lakšeg izbacivanja šlajma.

Evo kako se prirpema čaj od bokvice:

U pola litre vrele vode dodajte jednu šolju svežih nabranih listova bokvice i ostavite oko pola sata da se čaj prohladi. Ovaj napitak možete ispijati tokom celog dana, po više puta dnevno.

Bokvica za kašalj je toliko dobra da se od nje prave i sirupi i tinkture koji su, kao i čaj, prilično efektni i preporučujemo da ih probate ukoliko imate problem sa kašljem.

3) Kako se priprema čaj od crnog luka?

Kad god spomenete čaj koji pomaže kod čišćenja pluća od nikotina ili od šlajma koji je nastao usled upale pluća svi će vam preporučiti da probate čaj od crnog luka. Ovaj čaj je definitivno najbolji prirodni lek za pluća.

Sumpor u luku, koji je razlog njegovog specifičnog mirisa, je ujedno i razlog zašto je crni luk toliko dobar za izbacivanje šlajma iz pluća. On razblažuje šlajm i omogućava njegovo lakše iskašljavanje. Uz to će vam smiriti grlo i ublažiti simpotome prehlade, upale pluća i bronhitisa.

Ovako se priprema čaj od luka za pluća:

Rastopite 2 kašike šećera u lončiću. Kada se šećer istopi dodajte pola litre vode, a odmah potom i crni luk (neoljušteni) isečenog na 4 jednaka dela. Ostavite neka čaj vri 5 minuta, a potom ga ostavite još 10-15 minuta da se prohladi i procedite.

foto: Printscreen

Već posle par dana ćete osetiti boljitak, šlajm u plućima će se razbiti i počeće proces iskašljavanja. Ovo je ujedno i odličan čaj za čišćenje pluća od nikotina, preporučuje se i pušačima. Znamo da nije najprijatnijeg ukusa, ali sigurno će vam pomoći da, napokon, očistite pluća.

4) Bosiljak smiruje kašalj

Bosiljak je aromatična jednogodišnja biljka, koja ima antibakterijsko dejstvo. Sadrži vitamine A, K, C, B6. Takođe, u njemu se nalazi i mnoštvo minerala kao što su magnezijum, gvožđe, mangan i kalijum.

Predstavlja jednu od najpoznatijih biljaka u narodnoj medicini, koristi se kao ukusan začin. Jedna od njegovih najčešćih upotreba je upravo bosiljak za kašalj, za sinuse, upalu pluća.

Možete upotrebljavati kao lek čitavu biljku, zajedno sa semenom, ali korisni su i njeni listovi od kojih se pravi čaj. Pored toga što će pomoći kod iskašljavanja šlajma, bosiljak ima i sedativno dejstvo, pa će umiriti ubrzane otkucaje srca koji nastaju iskašljavanjem.

Čaj od bosiljka za pluća se priprema na sledeći način:

Kašiku osušenog ili svežeg lista bosiljka stavite u šolju vrele vode. Ostavite da bosiljak ispusti svoje sokove oko 10 minuta, a potom procedite. Nakon 8 dana ispijanja čaja pravite pauzu od par dana.

Ako želite da ubrzate proces iskašljavanja preporučujemo vam da se inhalirate bosiljkom. U litar vode stavite dve kašike suvog bosiljka, poklopite na 10 minuta, da vri, a onda udišite isparenja. Inhalacija ne treba da traje duže od 10 minuta. Ovo je odlično i za upalu sinusa i pražnjenje nosa.

5) Čaj od konoplje odličan za čišćenje pluća od nikotina

Naučno je dokazano da kanabis čaj povoljno utiče na zdravlje pluća. Preporučuje se ljudima sa težim respiratornim stanjima kao što je upala pluća, bronhitis, respiratorne alergije. Takođe, treba da ga uzimaju i oni koji imaju astmu, jer može pomoći pri smanjenju simptoma.

Čaj za pluća od konoplje sadrži supstancu zvanu kanaboid koji pomaže otvaranju disajnih puteva i lakšem disanju. Ovo je odličan čaj za čišćenje pluća od šlajma. Kanabis čaj ima antiinflamatorna dejstva i razređuje sekret koji se stvara u plućima. Pomaže kod upala pluća jednako kao i kod obnavljanja pluća pušača.

foto: Uprava carina

Konopljin čaj se priprema na sledeći način:

Jednu kašičicu sušenog lista konoplje prelijte sa 3dl vrele vode. Ostavite neka odstoji 10 minuta, a zatim procedite.

Pijte jednu šolju na dan. Ovom čaju nema potrebe dodavati šećer jer je prirodno sladak. Takođe, preporučuje se da se ovaj topli napitak pije uveče pre spavanje, jer će vas opustiti, a i smiriti kašalj, tako ćete sebi obezbediti miran san.

6) Kopriva čaj smiruje kašalj

Možda najbolji čaj za čišćenje pluća i bronhija je čaj od koprive. Najviše će pomoći pušačima koji žele da olakšaju disanje. Čaj od koprive za pluća deluje tako što smiruje napade kašlja i pomaže obnavljanju plućne maramice.

Kopriva je veoma lekovita biljka, to se da videti samo po činjenici da jedna šolja čaja sadrži oko 300% dnevnog unosa vitamina K. Preporučuje se onima koji imaju problema sa anemijom, a neretko se koristi i u nezi lica i kose.

Za lečenje pluća, ovaj napitak se priprema na sledeći način:

Na jednu kašičicu osušenog lišća koprive se dodaje 1 šolja od 2dl vrele vode. Preklopite čaj i ostavite da odstoji 15 minuta, a onda procedite. Čaj je spreman za ispijanje.

Dok imate problema sa kašljem i sekretom u plućima ovaj čaj možete piti svakog dana do 3 puta dnevno, najbolje pre obroka.

7) Kako izbaciti šlajm u grlu uz pomoć čaja od borovih iglica

Slajm u grlu se nekad teško izbacuje, a prema iskustvima mnogih čaj za pluća od borovih iglica vam može pomoći u tome. Borove iglice sadrže dosta eterskog ulja, što ih čini odličnim za jačanje imuniteta, bronhitis, iskašljavanje, pije se i kod upale pluća.

Upala pluća lečenje se može obavljati na dva načina: ili sirupom od borovih iglica, ili čajem. Ovako se priprema čaj od borovih iglica za pluća:

Sitno naseckajte ili izrendajte 20 borovih iglica koje ste prethodno dobro oprali. Stavite čaj u pola litre vrele vode i ostavite neka se čaj kuva dok ne ispari jedna trećina vode. Onda preklopite i ostavite neka čaj odstoji oko pola sata. Nakon toga dobro ga procedite, najbolje gazom, jer sitni komadići iglica u čaju mogu dodatno da iritiraju grlo i time postižete kontraefekat.

Ovo je količina čaja za jedan dan. Možete ga prohlađenog piti tri puta dnevno, pre obroka.

Priprema sirupa od borovih iglica:

Proizvoljno naberite određenu količinu iglica. Ređajte ih u tegle tako što ćete prvo staviti malo šećera, pa ga onda prekrijte iglicama, pa ponovo prekrijte šećerom, pa onda iglicama i tako sve do vrha. Poslednji na vrhu tegle treba da bude šećer.

Teglu čuvajte na toplom mestu, gde će biti pristupa suncu, jer će se šećer tako lakše istopiti. Sirup ostavite u tegli 40 dana, pa ga tek onda možete konzumirati. Preporuka je da se iglice beru s proleća i po sunčanom vremenu. Dveno možete pojesti dve kašičice ovog sirupa i već posle par dana ćete primetiti blagotvorna dejstva čaja i olakšano izbacivanje šlajma.

Bonus: čaj od plućnjaka

Kao što sam naziv biljke kaže, čaj od plućnjaka je zdravi napitak koji pomaže čišćenju pluća. Čaj od ove biljke se preporučuje kod onih sa astmom, upalom pluća i bronhitisom jer supstance u ovoj biljci povoljno deluju na smirenje kašlja, širenje bronhija i iskašljavanje.

U narodnoj medicini je odavno poznato da se plućnjak koristi za skoro sve respiratorne probleme. Ranije se koristio kao lek za tuberkulozu i krvavi kašalj, a pomaže i kod bolova u grlu, gubitka glasa i oštećenja glasnih žica.

Ovako se pravi čaj koji čisti pluća od nikotina:

Jednu kašiku sušenog bilja dodajte u 2dl hladne vode. Zagrejte vodu do ključanja, sklonite sa vatre i preklopite čaj 10 minuta, a potom procedite.

Ovaj čaj možete piti i do 3 šoljice na dan, po želji se zaslađuje medom.

(Espreso.co.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.