BAJDEN ĆE U BELU KUĆU PORED SVOJE ŽENE POVESTI JOŠ JEDNU: Ovo niko nije očekivao, kakav PRESEDAN!
BELA KUĆA, Foto: AP

OPA

BAJDEN ĆE U BELU KUĆU PORED SVOJE ŽENE POVESTI JOŠ JEDNU: Ovo niko nije očekivao, kakav PRESEDAN!

Glasovi se u pojedinim državama i dalje broje

Objavljeno:

Demokratski kandidat Džozef Bajden postao je 46. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, objavila je agencija AP.

Nakon četiri dana dramatičnog prebrojavanja glasova, prema projekcijama CNN, Bajden je osvojio Pensilvaniju i ta pobeda donela mu je 273 glasa elektorskog koledža. Za pobedu na izborima bilo je potrebno osvojiti minium 270 elektora.

Iako prebrojavanje glasova i dalje traje, izvesno je da Donald Tramp više nema šanse da stigne Bajdena budući da je nekadašnji potpredsednik SAD sakupio dovoljan broj elektorskih glasova.

foto: Fonet

Džozef Džo Bajden postao je tako najstariji kandidat koji ulazi u Belu kuću, a američki narod dobro ga pamti kao potpredsednika u osmogodišnjem mandatu Baraka Obame. Takođe je senator sa najdužim stažom u Delaveru.

Pored Bajdena, u Belu kuću se useljava i Kamala Haris kao njegova potpredsednica i kao prva žena i prva osoba tamne puti na toj funkciji.

Tokom kampanje Bajden je tvrdio da će nastojati da ujedini zemlju koja je postala "razjedinjena" u vreme Trampovog mandata, a u minutima nakon što je zvanično proglašen novim amričkim liderom, Bajden se zahvalio svim glasačima uz istu poruku.

- Ameriko, počastvovan sam što ste me izabrali da vodim ovu zemlju. Posao pred nama će biti težak, ali obećavam vam ovo: Biću predsednik svih Amerikanaca, bez obzira na to da li ste glasali za mene ili ne. Održaću veru koju ste uložili u mene - poručio je Bajden, a CNN je uskoro potom izdao i saopštenje u kojem je Bajden poručio da je vreme da "mržnja ostane iza nas".

Pa ipak, iako je izvesno da je izgubio trku, odlazeći američki predsednik Donald Tramp odbija da čestita pobedu svom demokratskom protivniku koji je postao 46. predsednik SAD.

- Svi znamo zašto Džo Bajden žuri da se lažno predstavlja kao pobednik i zašto se njegovi medijski saveznici toliko trude da mu pomognu: ne žele da se istina razotkrije. Jednostavna činjenica je da ovi izbori još uvek nisu gotovi - poručio je Tramp u saopštenju koje je izdao njegov tim u njegovo ime, a sam, sada već bivši predsednik, otišao je na partiju golfa.

Trampov tim najavio je da će pravna bitka kojom će pokušati da ospore Bajdenovu pobedu početi već u pondeljak.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.