CUNAMI SPLAVOVE ČEKA CUNAMI: Posle NOVE GODINE, biće uklonjeni
Splav, Foto: Nebojša Mandić

KOJA BOLJKA

CUNAMI SPLAVOVE ČEKA CUNAMI: Posle NOVE GODINE, biće uklonjeni

Usvajanje odluke se očekuje oko Nove godine, kada će konačno biti uklonjeni svi ilegalni plovni objekti u prestonici

Objavljeno:

Nelegalni splavovi „Cunami haus“, postavljeni duž Savskog nasipa, vrlo brzo će biti uklonjeni, jer sledi usvajanje plana koji će sve ilegalne ploveće objekte počistiti.

Usvajanje odluke se očekuje oko Nove godine, kada će konačno biti uklonjeni svi ilegalni plovni objekti u prestonici.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove za Kurir kažu da je za „Cunami haus“ inspekcijskim nadzorom na licu mesta utvrđeno da postoji osam objekata za uklanjanje, a u vezi sa kojima se vode upravni postupci pred ovim sekretarijatom.

- Za ovu vrstu objekata tehnički pregled obavlja Lučka kapetanija Beograd, koja izdaje i plutajuću dozvolu. U obavljanju inspekcijskog nadzora komunalni inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove nalažu uklanjanje plutajućih objekata ukoliko su postavljeni u zoni koja planom postavljanja nije predviđena za tu vrstu objekta, ukoliko ne poseduju važeću plutajuću dozvolu, ukoliko su havarisani ili su vlasnici/korisnici nepoznata lica, odnosno ukoliko su napušteni. U toku je izrada novog plana postavljanja plutajućih objekata i izrada nove odluke - navode iz sekretarijata.

Naime, ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kako navode iz tog resora za Kurir, početkom septembra uputilo je Urbanističkom zavodu Beograda uslove za izradu odluke i plana.

Taj dokument, između ostalog, predviđa i minimalnu međusobnu udaljenost plutajućih objekata, koja će se određivati za svaki objekat posebno, a koja ne može biti manja od 15 m, kako bi se omogućio prilaz vatrogasnog broda u slučaju požara. Objekti moraju biti udaljeni i od izvora pijaće vode - reni bunara u prečniku 120 m, a od cevastih bunara u prečniku 50 m. Zabranjeno je postavljanje plutajućih objekata 50 m uzvodno i nizvodno od svih podvodnih instalacija. U priobalju reke Save može biti zauzeto maksimalno 30 m vodenog prostora, a na mestima sedam metara uzvodno i nizvodno od stepeništa zabranjuje se postavljanje objekata.

NEKI OD UTVRĐENIH TEHNIČKIH NEDOSTATAKA SPLAVOVA „CUNAMI“

10 od 11 splavova nije prošlo tehničke preglede

  • nemaju sisteme za gašenje ili prijavu požara
  • nemaju pomoćne motore
  • nemaju elektromotore bitnih službi
  • nemaju opšte alarme
  • nemaju instrumente za upravnu kontrolu
  • nemaju cevovode i pripadajuću armaturu
  • nemaju radio-vezu
  • nemaju adekvatnu rasvetu
  • nemaju odgovarajući prekidače za isključenje struje
  • nemaju propisane mostove, stepenice, ograde, prolaze
  • plutaju na burićima umesto na platformama

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.