SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA - JEDNA DRŽAVA: Oglasio se DODIK izjavom koja je odmah PODIGLA PRAŠINU!
Foto: Printscreen/TV Pink

SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA - JEDNA DRŽAVA: Oglasio se DODIK izjavom koja je odmah PODIGLA PRAŠINU!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da je obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedinstveno s težnjom da Republika Srpska i Srbija budu jedna država, gradeći sigurnost i budućnost celog regiona.

Objavljeno:

On je rekao u obracanju ispred Palate Republike u Banjaluci da je srpska vojska u Prvom svetskom ratu, probijajuci Solunski front, našla snagu i motiv da oslobodi srpske prostore, pa i Banjaluku.

"Na Aranđelovdan 1918. godine, nedaleko odavde, postrojena je srpska jedinica koja je oslobodila Banjaluku i taj ćemo prostor urediti da bude mesto sećanja", porucio je Dodik.

On je rekao da su ovi prostori u to vreme želeli da se prisjedine Srbiji, u cemu se nije uspelo, ali da postoji istorijska težnja ovdašnjeg srpskog naroda u tom smeru, što je prirodno u politickom smislu.

"Danas imamo dve države - Srbiju i Srpsku, a težnja je da budemo jedna država gradeći sigurnost i buducnost citavog regiona, što nam niko ne može oduzeti. želimo to na jedan miran i civilizovan način", istakao je Dodik.

On je naglasio da je nedopustivo da se Srbi u BiH nazivaju agresorima, u zemlji u kojoj su rodeni.

"Pokušavaju da ukinu naša prava, Srpsku i to je njihova zvanicna politika, ali naša politika je politika mira, cuvanja naših vrijednosti. Ovaj dan je dan srpskog jedinstva i pripadanja srpskom narodu. Nismo bosanski Srbi, vecelimo da budemo poštovani kao jedan narod i da ne budemo u tom smislu ponižavani. Mi smo Srbi i samo tako možemo ucestvovati u dijalogu, rekao je Dodik i dodao da je prirodno da Srbi žive u jednoj državi.

On smatra da, ako dijalog Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH ne bude uspješan, treba jacati tenju da Srbi odavde žive u miru u svojoj državi.

Mislimo da je to rešenje, rekao je Dodik i naglasio, u kontekstu položaja Srba na samoproglašenom Kosovu, da su narodi u BiH u tamnici bez slobode i prava da na pravi nacin upražnjavaju svoje slobode.

"Pod srpskom zastavom se radujemo i to je naše obeležje. Ona ce se vijoriti dok ovde duva vetar i nikada nece stati jer je zastava mira i cestitog i slobodnog naroda. Cestitam svim Srbima ovaj praznik gde god se nalazili, kao i vlastima Srbije na podroci koju nam pričaju. živjeli Srpska i Srbija", poručio je Dodik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.