VITEZOVI OSMEHA ODRŽALI MEĐUNARODNU KONFERENCIJU O SOCIJALNOJ ZAŠTITI: Diskutovala 152 učesnika na odabrane teme
Sa konferencije "Stručni rad ustanova za smeštaj i drugih pružalaca usluga u socijalnoj zaštiti“, Foto: Promo

značajan događaj

VITEZOVI OSMEHA ODRŽALI MEĐUNARODNU KONFERENCIJU O SOCIJALNOJ ZAŠTITI: Diskutovala 152 učesnika na odabrane teme

Konferencija o stručnom radu ustanova socijalne zaštite neminovno je morala doći na red i upravo se pokazala kao preko potrebna

Objavljeno:

U petak, 14.12.2018.godine održana Međunarodna konferencija na temu "Stručni rad ustanova za smeštaj i drugih pružalaca usluga u socijalnoj zaštiti“, koja je ujedno predstavljala i završnu konferenciju u ciklusu malih tematskih konferencija, u organizaciji Udruženja građana Vitezovi osmeha.

Pokrovitelj konferencije je Gradska uprava za dečiju i socijalnu zaštitu Grada Novog Sada.

Konferencija je okupila brojne učesnike iz svih gradova Srbije, ali i kolege iz Hrvatske i Federacije BiH.

Dupke puna sala i 152 prisutnih kolega diskutovali su više sati na odabrane teme, te pokušali da izvedu i određene zaključke kojima bi se unapredio stručni rad u ustanovama socijalne zaštite u Republici Srbiji.

Konferenciju je brilijantnim i stručno osnažujućim izlaganjem o pravnim regulativama i svrsishodnosti usluga u socijalnoj zaštiti otvorila Jelena Prentović iz ŠOSO „Milan Petrović“ sa domom učenika iz Novog Sada. Dr Daniela Tamaš iz iste ustanove dala je vrlo precizan presek o učinkovitosti usluge stanovanja uz podršku za odrasle osobe sa autizmom, a Jovan Marković izvestio o širokom dijapazonu vrlo kreativnih radno okupacionih aktivnosti za odrasle osobe sa invaliditetom.

Iskustva iz Federacije BiH izložila je Sabina Arnaut Jahić iz Doboj Istoka, dok su Suzana Kranjčec Vidak iz Centra za pružanje usluga u zajednici, te Ivana Macokatić i Senada Jagar ukazali na inovativne pristupe u radu zastupljene u sistemima u Hrvatskoj.

Prisutni stručni radnici iz Sombora, Novog Sada, Stamnice, Kragujevca, Smedereva, Velike Plane, Smederevske Palanke, Sremske Mitrovice, Aleksinca i Beograda imali su prilike da čuju i vide dosta kvalitetnih prezentacija, ali i poster i štand prezentacije, koje su dale poseban kolorit ovoj konferenciji.

Ono što posebno treba istaći jeste da je organizacioni tim konferencije napravio izvanredan tematski izbor saopštenja, te su se tokom konferencije smenjivale vrlo zanimljive i nadasve autnentične teme, koje će koristiti svakoj osobi u auditorijumu.

Pečat ove konferencije i podsećanje svih prisutnih da defektolog jeste i mora biti prepoznat i prihvaćen kao stručni radnik u sistemu socijalne zaštite, dala je Milka Milovanović Minić iz novobeogradskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom.

Konferencija o stručnom radu ustanova socijalne zaštite neminovno je morala doći na red i upravo se pokazala kao preko potrebna, ne samo zbog analize uslova rada i ograničenja, već naprotiv zbog razmene značajnih i raznolikih iskustava i anticipiranja mogućnosti boljeg i dalekosežnijeg delovanja, navodi Nikolić Nebojša, specijalni pedagog i koordinator projekta u okviru kog je konferencija organizovana.

Novi ciklus konferencija, najavljuju iz Udruženja Vitezovi osmeha, nastaviće se na proleće, a tematski okviri će i dalje biti stručno atrkativni i glorifikovati realne, a ne deklarativne vrednosti socijalne zaštite.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.