ONI HOĆE DA REHABILITUJU NEDIĆA: Održano novo ročište u Višem sudu
Članovi "Srbske akcije" ispred Višeg suda u Beogradu, Foto: Filip Plavčić

VIŠI SUD U BEOGRADU

ONI HOĆE DA REHABILITUJU NEDIĆA: Održano novo ročište u Višem sudu

Postupak je nekoliko puta bio ukočen po par meseci zbog pribavljanja određene dokumentacije od službi bezbednosti i rasprave o njima

Objavljeno: 12:20h

Danas se pred Višim sudom u Beogradu nastavio postupak po zahtevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića, a bilo je na redu saslušanje poslednjeg predloženog svedoka - istoričara Aleksandra Stojanovića.

Tim povodom se ispred Višeg suda okupilo nekoliko članova udruženja "Srbska akcija", koji su nosili zastave udruženja, Srbije, kao i zastavu na kojoj je Milan Nedić. Okupljanje je prošlo bez incidenata.

Viši sud u Beogradu
Viši sud u Beogradu foto: Filip Plavčić

Postupak je pokrenut 2008. godine ali je rasprava pred sudskim većem, kojoj prisustvuje i javnost počela u decembru 2015. godine, od kada je sud saslušao četiri svedoka i pet istoričara.

Srbska čast
Srbska čast foto: Filip Plavčić

Sud takođe očekuje okončanje vanparničnog postupka, proglašenja nestalog lica za umrlo - Božidara Nedića, inače oca predlagača rehabilitacije Aleksandra Nedića.

Predlagač rehabilitacije je Nedićev praunuk.

Postupak je nekoliko puta bio ukočen po par meseci zbog pribavljanja određene dokumentacije od službi bezbednosti i rasprave o njima. Takođe, do kočenja je došlo zbog zahteva jevrejskih opština da se umešaju u postupak i osporavaju vraćanje građanskih prava Nediću.

Viši sud u Beogradu
Viši sud u Beogradu foto: Filip Plavčić

Sud međutim pravo mešanja nije dozvolio, a tu odluku je potvrdio i Apelacion sud, budući da je ovo "jednostranački postupak" koji se vodi po pravilima vanparničnog postupka i nema "druge strane".

BONUS VIDEO: Zamalo tuča i sukob pristalica lika i dela Milana Nedića i pristalica Demokratske stranke

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.