MALI PO UZORU NA VELIKOG! Gradonačelnik opet najavljuje metro, sa novim rokom: Nikad ja nisam rekao 2016. Ali dobro, moguće da sam rekao
Foto: Dragana Udovičić

ne zna ni on

MALI PO UZORU NA VELIKOG! Gradonačelnik opet najavljuje metro, sa novim rokom: Nikad ja nisam rekao 2016. Ali dobro, moguće da sam rekao

Kako će prestonica izgledati za 10 ili 20 godina? Ključna reč je metro.

Objavljeno:

A od Titovog vremena, preko Miloševićevog, pa do vlasti Demokratske stranke i sada Srpske napredne - nema onih koji su odoleli obećanjima da će ga baš oni izgraditi. Siniša Mali kaže da će kamen temeljac za metro definitivno biti položen krajem 2019. ili početkom 2020. godine.

Ime i prezime gradonačelnika Beograda i izgradnja metroa usko su povezani još od 2014, doduše na internetu. Tada je izgradnju prve linije metroa Siniša Mali najavio za početak 2016.

- Nikad ja nisam rekao 2016. Ne znam da sam rekao 2016. Ali dobro, moguće da sam rekao. Ako sam rekao, prihvatam da sam pogrešio, nije važno - kaže danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Gradonačelnik je 2016. godine rok za izgradnju metroa pomerio za još godinu, pa za još jednu, pa između 2017. i 2018, a onda se ipak odlučio za 2018. Do danas, kada ima novi plan.

- Prifizibiliti studija će trajati oko devet meseci, posle toga ide izrada glavnog projekta, kraj 2019. i početak 2020. ostaje rok za kamen temeljac i početak izgradnje prve linije metroa u Beogradu. Ako sam nešto rekao 2013. ili 2014. godine, izvinjavam se, neka bude da je moja greška, ali nisam bio spreman da krenem nešto da radim samo zbog rokova - daje novi rok Mali.

Za prazna obećanja, nije dovoljno samo izvinjenje gradonačelnika, kažu u Demokratskoj stranci. No, istim tim obećanjima mogu i sami da se pohvale. U njihovo vreme izgradnja metroa na rečima je počela je još 2008, pa ponovo 2012. godine i poslednji put 2015. godine, kada je čak i najavljeno da će biti završen 2019.

- Demokratska stranka je građanima 2012. obećala da ćemo u tom mandatu završiti prvu liniju metroa. Prva linija metroa trebalo je da bude otvorena 2017. godine. Smatramo da smo vrlo dobro pripremili taj deo i mislim da bi do realizacije tog projekta došlo... - kaže odbornik Demokratske stranke u Skupštini Grada Beograda, Balša Božović.

N1: Da vas nisu smenili?

Božović: Tako je.

foto: Filip Plavčić

Ova gradska vlast ne nastavlja tamo gde je prethodna stala, već menja projekat, jer tvrde da prva linija metroa bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa nije bila dobra. Sopstveni master plan saobraćajne infrastrukture prestonice zovu pametni, odnosno Smart plan koji predviđa kombinaciju metroa i BG voza, gde bi BG voz, osim jedne postojeće, dobio još tri linije. Po tom planu, Beograđani će se metroom voziti možda već 2023.

- Znači, prva etapa prve linije metroa, recimo do Ade Huje ili do Pančevačkog mosta, može da bude u operaciji 2023-2024, ako se potrudimo. A ako ne, mi smo je, za aspekt konzervativnog pristupa, računali do 2027 - najavljuje nove rokove Goran Radulović iz Sekretarijata za investicije grada Beograda i zamenik predsednika komisije za Smart plan.

Bude li tako, 2027. vest će glasiti da je Beograd dobio metro posle 77 godina, jer se taj projekat prvi put pominje 1950. Izgradnja beogradskog železničkog čvora, kao prve faze projekta beogradskog metroa, počela je sedamdesetih godina prošlog veka. Zato se za Beograd često kaže da je metropola, jer ima metro do pola.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.