PRVO OBRAĆANJE NOVOG PREDSEDNIKA: Pročitajte celokupni govor Aleksandra Vučića nakon položene zakletve!
Foto: RTS printscreen

reči za istoriju

PRVO OBRAĆANJE NOVOG PREDSEDNIKA: Pročitajte celokupni govor Aleksandra Vučića nakon položene zakletve!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nakon svečanog polaganja zakletve nad Ustavom i Miroslavljevim jevanđeljem u Domu narodne Skupštine obratio prisutnima

Objavljeno:

- Takođe, verujem da je čitav ovaj region jedan veliki sistem spojenih sudova, i sudbina, i da nama, u Srbiji, ne može da bude dobro, ukoliko bilo kome, oko nas, bude loše.

Mi, svi zajedno, ne možemo mnogo toga da nađemo, osim prijatelja, u velikom svetu, odavno određenom, podeljenom i ustrojenom, ali, zato, mnogo toga možemo da nađemo ovde, na tržištu od više od dvadeset miliona ljudi, čija veličina se i krije u njihovoj različitosti.

Možemo da se povežemo, da izgradimo mostove i puteve između nas, da stvorimo radna mesta, povećamo razmenu, učimo jedni od drugih, dovedemo investicije. Možemo, uz tešak rad, zdrav razum i sreću koju sami osvojimo, da stvorimo region u kojem su razlike prednost, a ne osnov za sukobe.

Možemo da se, radeći i povezujući se, konačno razumemo, da shvatimo koliko zavisimo jedni od drugih, i da, stvorimo onu vrstu budućnosti u kojoj osnov naših odnosa, nikada više, neće biti strah i zazor, zbog kojih smo se, toliko puta u istoriji, hvatali oružja, umesto da se uhvatimo posla.

I to će biti moja osnovna poruka, svima oko nas. Hajde da stvaramo poslove, zato što poslovi stvaraju nas, i stvaraju decu, i pružaju, onda, svima, novu šansu, za još više poslova, i još više dece.

Dosta smo se sahranjivali po Balkanu, vreme je da se rađamo. Čuvaću integritet Srbije, ali ću uvek prihvatati razgovore sa kosovskim Albancima, jer time štitimo naše Srbe i time čuvamo i branimo mir. Bolje je da meni bude teško, da se ponekad osećam i poniženim, ali je mnogo važnije da Srbija ne bude unižena i da ljudi u našoj zemlji imaju mir i spokoj.

Dosta smo davali smrti, vreme je da damo život, životu. Dosta, gotovo sve, svi zajedno, na zapadnom Balkanu smo porušili, vreme je da izgradimo. Dosta smo, svi zajedno, bili žrtve, sopstvenih strahova, vreme je da budemo heroji, budućnosti u koju verujemo.

foto: epa/andrej cukić

- I upravo to, te poruke, jesu program sa kojim ću krenuti po regionu, tražeći novu šansu, za sve nas koji ovde živimo. I neću to raditi zato što Srbija od bilo koga strahuje, nego, upravo suprotno, radiću to baš zato što smo svaki strah ostavili iza sebe.

- Zato hoću i da otvorimo unutrašnji dijalog po pitanju Kosova i Metohija, uz sve naše razlike, bez predrasuda, a poštujući Ustav naše zemlje. Moramo da budemo otvoreni, da se oslobodimo mitskog pristupa, ali i olakog davanja onoga na šta imamo svako pravo. Naš unutrašnji dijalog, po tom pitanju, možda jei važniji od onog kojeg treba da vodimo sa Albancima.

- Srbija je ozbiljna, jaka država, koja može da se odbrani, koja je posvećena svojoj slobodi i svojoj sigurnosti, i koja, upravo zato, uvek može, i hoće, da svakome pruži ruku, bez straha šta će se toj ruci desiti. Da, želimo da popravljamo odnose sa Hrvatskom, hoćemo dalje da unapredjujemo saradnju i sa Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Crnom Gorom, makedonijom, ali i Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom.

- Mi ne sumnjamo ni u koga, ali neka niko ne sumnja ni u nas. Ni u našu posvećenost miru, ni u našu spremnost da se odbranimo.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.