ZBOG OVOGA SE VODA ZADRŽAVA U BUBNJU VEŠ MAŠINE NAKON PRANJA: Majstor dao SAVET zlata VREDAN
Ilustracija, Foto: Printscreen TikTok/theappliancedudes

sanajte na vreme

ZBOG OVOGA SE VODA ZADRŽAVA U BUBNJU VEŠ MAŠINE NAKON PRANJA: Majstor dao SAVET zlata VREDAN

Ovo je razlog zašto se voda zadržava u bubnju veš mašine nakon pranja

Objavljeno:

Skupljanje vode u bubnju mašine za pranje veša ne znači nužno da ćete biti preplavljeni troškovima popravka uređaja. Ovaj problem može imati više od jednog uzroka pa je prosečnom vlasniku kuće često lako da dijagnostikuje i reši.

U nastavku ćemo proći kroz nekoliko saveta za rešavanje problema s mašinom za pranje veša kako bismo vam pomogli da utvrdite razlog problema s odvodom vode iz mašine nakon ciklusa centrifuge. U procesu ćemo takođe pregledati kako ukloniti vodu iz bubnja mašine za pranje veša.

Mogući uzroci nakupljanja vode u bubnju mašine

Sporo oticanje ili stajaća voda u bubnjevima mašine može biti posledica jednostavnog začepljenja ili neispravnog mehaničkog dela. Ali pre nego što bliže pogledamo najčešće uzroke, jedno upozorenje: ako je vaša mašina za pranje rublja još uvek pokrivena garancijom proizvođača, možda bi trebalo da izbegnete pokušaje da je sami popravite. Neke garancije poništavaju se kada korisnik ili neovlašćeni serviser rastavi uređaj ili pokuša bilo kakvu popravku. Ako se vaša mašina pokvari dok je još pod garancijom, najbolje je da proizvođač reši problem.

1. Odvodni filter mašine za pranje veša je začepljen

Mnoge mašine za pranje veša veša – a posebno stariji modeli – imaju odvodne filtre za hvatanje dlačica, komadića tkanine i drugog otpada. Većina proizvođača i kućnih stručnjaka preporučuje čišćenje ovih filtera otprilike svaka tri meseca. Preterano zaprljan filter može umanjiti efikasnost mašine za pranje veša i uzrokovati sporo ispuštanje vode.

2. Odvodno crevo je začepljeno

Sve mašine za pranje veša imaju odvodno crevo za odvođenje otpadne vode. Obično je izrađeno od krute plastike koja je talasasta kako bi se omogućila fleksibilnost. Svaka vrsta začepljenja u odvodnom crevu naravno znači da otpadna voda iz mašine za pranje veša nema gde da ode.

Veš mašina
foto: Printscreen TikTok/cleanwithbekxx

Kako biste proverili odvodnu cev svoje mašine, isključite uređaj i odmaknite ga od zida. Najpre vizualno proverite ima li cev uskih zavoja ili pregiba. Moguće je da ste nenamerno priklještili ili zavrnuli crevo zadnji put kada ste pomerali uređaj.

Ako se čini da uvijanje ili savijanje nije problem, moguće da je u pitanju začepljenje. Postavite veliku kantu pored mašine i uklonite crevo sa zida, držeći slobodni kraj podignutim. Stavite crevo u kantu da vidite ističe li voda iz mašine. Ako nije, provucite vodoinstalatersku žicu kroz crevo da proverite postoji li začepljenje. Kuglice dlačica, nagomilane dlake, pa čak i mali odevni predmeti sve su to moguće prepreke.

3. Odvodna pumpa je neispravna

Ako je vaše odvodno crevo pročišćeno i voda je slobodno oticala kada ste odvojili crevo od zida, tada je moguće da je neispravna pumpa odgovorna za loš odvod vaše mašine. Možda ste primetili da je vaše odvodno crevo podignuto, spojeno na zid malo iznad same mašine. Pumpa radi na izbacivanju vode iz mašine i potiskivanju kroz odvodno crevo.

Odvodne pumpe su osetljive na začepljenja i mogu se pokvariti kao i svaka druga mehanička komponenta uređaja. Ako primetite da vam mašina curi ili proizvodi čudne zvukove uz stajaću vodu u bubnju, verovatno je problem s pumpom., prenosi Jutarnji list.

Proverite odvodnu pumpu tako da isključite mašinu i odmaknete je od zida. Verovatno ćete morati da uklonite zadnju pristupnu ploču. Uklonite pumpu prema specifikacijama proizvođača i proverite ima li na njoj ostataka. To može biti kosa, prašina, vlakna, tkanina, mali odevni predmeti, novčić ili neki drugi predmet koji ste možda zaboravili da izvadite iz džepova odeće pre početka ciklusa pranja.

Ako ne primetite prepreku, pumpa je verovatno neispravna. Verovatno možete pronaći identičnu zamenu na mreži ili u lokalnoj prodavnici delova.

4. Senzor poklopca ili prekidač ne funkcioniše

Prekomerna količina vode koja se nalazi u bubnjevima mašine za pranje veša—naročito u modelima s gornjim punjenjem—ponekad je posledica lošeg senzora. Neki modeli uređaja imaju senzor koji detektuje kada je poklopac zatvoren. Ako senzor oseti da je poklopac otvoren, onemogućiće ciklus pranja ili centrifuge.

Senzor poklopca možete testirati tako da pokrenete ciklus, ostavite poklopac otvorenim i ručno pritisnete prekidač poklopca prstom. Ako mašine ne uspe da registruje da je prekidač pritisnut, moguće je da je senzor neispravan. Zamene su dostupne na internetu ili u prodavnicama i često ih je lako ugraditi.

Bonus video: SAGOVORNIK KURIR TV - VLADIMIR DUJAKOVIĆ, MAJSTOR ZA KLIME!

01:39

SAGOVORNIK KURIR TV - VLADIMIR DUJAKOVIĆ, MAJSTOR ZA KLIME!

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.