ČESTO JU JE BOLELA GLAVA I SMETALO JOJ JE SVETLO: Kad su joj OTKRILI dijagnozu, ceo život joj se OKRENUO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

STRAVIČNO!

ČESTO JU JE BOLELA GLAVA I SMETALO JOJ JE SVETLO: Kad su joj OTKRILI dijagnozu, ceo život joj se OKRENUO!

Ališa je želela da studira pravo i nadala se da će jednog dana postati uspešan advokat, ali bolest joj je promenila ceo životni tok

Objavljeno:

Ališa Barnfild (17) iz Jorkšira u svakom trenutku bi mogla da ostane paralizovana ili “iznutra obezglavljena”, a potrebna joj je ogromna svota novca za operaciju koja bi joj promenila život.

Njoj je pre tri godine dijagnostikovano retko stanje nakon što je svakodnevno patila od jakih glavobolja i osetljivosti na buku i svetlost.

Ališa je želela da studira pravo i nadala se da će jednog dana postati uspešan advokat, ali bolest joj je promenila ceo životni tok.

U pitanju je Kijarijeva malforacija, odnosno stanje koje dovodi do zatezanja ligamenata u kičmi, uzrokujući povlačenje moždanog tkiva u kičmenu moždinu, prenosi Dejli star.

Postoji opasnost da ovakvo stanje izazove paralizu i takozvanu unutrašnju dekapitaciju, usled eventualnog presecanja ligamenata koji povezuju lobanju sa kičmom.

– Ovo stanje mi je uništilo život. Svaki dan provodim zatvorena u sobi u mraku jer ne mogu da podnosim svetlost. Čak i najmanji zvukovi su mi strašno bolni. Kad neko razgovara sa mnom, molim ga da šapuće. Kad su mi uspostavili dijagnozu, u prvi mah sam zažalila što nisam umra – rekla je Ališa.

Ona nema pravo na operaciju u zdravstvenoj službi, a za komplikovani zahvat morala bi da otputuje u Barselonu.

U Velikoj Britaniji, hirurzi koriste metodu koja se zove operacija dekompresije, pri čemu se komad kosti uklanja iz kičmene moždine da bi se smanjio pritisak, ali postoji rizik da će se napetost ponovo povećati i izazvati isti problem u budućnosti.

Na klinici Filum Sistem, španski lekari kažu da im njihova minimalno invazivna tehnika omogućava da “eliminišu osnovni uzrok i zaustave dalje napredovanje stanja”.

Ova procedura će Ališu koštati 23.000, a do sada je prikupljeno 17.000.

Bonus video:

02:12

PUCA OD STRASTI! Damir i Ksenija dobili nagradu koja ih je još više zbližila

(Espreso/The Daily Star)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.