DA LI EFEKAT PUNOG MESECA UTIČE NA PONAŠANJE MORSKIH PASA? Najčešće NAPADAJU ljude za vreme OVOG perioda!
Ilustracija, Foto: Profimedia

mesečina

DA LI EFEKAT PUNOG MESECA UTIČE NA PONAŠANJE MORSKIH PASA? Najčešće NAPADAJU ljude za vreme OVOG perioda!

Nedavna meta analiza prehodnih studija pokazala je da gravitacijske plime i oseke mogu uticati na način na koji životinje i biljke spavaju, kreću se i rastu; iako još uvek nije poznato kako taj mehanizam funkcioniše

Objavljeno:

Kada se na nebu pojavi puni Mesec, na Zemlji se često događaju pomalo čudne stvari. Na primer, kamenice krenu da se zatvaraju, korali se mreste, zooplanktoni rone na veće dubine, morske ptice se drže obale, a lavovi manje love.

Neka od ovih ponašanja vezana su uz mesečinu, neka uz pojavu plime i oseke, no za neka za sada nemamo objašnjenja. Na primer, prema novoj studiji koja je analizirala podatke o napadima morskih pasa unutar 50-godišnjeg perioda, ove životinje češće napadaju ljude za vreme punog Meseca. A za sada još uvek ne znamo zašto.

Ajkula, More, Okean
foto: Profimedia

"Nije stvar u većoj količini svetlosti zbog koje morski psi tijekom noći mogu bolje da vide plen. Naime, većina napada morskih pasa događa se tokom dana", rekao je ekolog Steve Midway sa Univerziteta Louisiana State.

Ipak, o čemu se onda radi i može li ovakvo ponašanje objasniti Mesečev, odnosno lunarni efekat?

Lunarni efekat

Mesečev efekat je zapravo nedokazana korelacija između Mesečevih faza te aktivnosti biljaka i životinja na Zemlji. Mada ovo može zvučati kao neko pseudoznanstveno objašnjenje, postoje neki dokazi koji upućuju na to da nevidljivi prsti Meseca ipak utiču na ponašanje flore i faune na površini naše planete.

Mesec, Pomračenje, Eklipsa, Nebo, Zvezde, Planete
foto: Profimedia

Nedavna meta analiza prehodnih studija pokazala je da gravitacijske plime i oseke mogu uticati na način na koji životinje i biljke spavaju, kreću se i rastu; iako još uvek nije poznato kako taj mehanizam funkcioniše, piše Science Alert.

Izgleda da Mesec posebno utiče na morski život pa samim tim ni morski psi nisu isključeni. Dokazano je da su u prošlosti njihova kretanja i obrasci hranjenja bili vezani uz lunarni ritam. No, morski psi nisu jedine velike životinje na koje utiču mesečeve mijene. Oni najčešće napadaju surfere, a najbolji uslovi za surfovanje obično se javljaju tokom punog Meseca.

Postoji mogućnost da upravo naša aktivnost za vreme ove lunarne faze uzrokuje veći broj napada morskih pasa. Ako je tome tako, bilo bi dobro znati na koji način u njima potičemo agresivno ponašanje.

Nema čvrstog dokaza

"Iako ovo nije čvrst dokaz da morski psi najviše napadaju za vrijeme punog Meseca, rezultati ove analize pokazuju određenu povezanost između napada morskih pasa i lunarnih faza i kao takvi zahtijevaju daljnja istraživanja", pišu autori studije.

Takođe je važno napomenuti da su ugrizi morskih pasa relativno retki. Zbog nedostatka hrane ili ugroze staništa, ove se životinje sve više približavaju naseljenim područjima. Mi zapravo nismo njihov prirodan plen te do napada najčešće dolazi kada nas oni zamene za svoj klasičan obrok.

Potrebno je više istraživanja kako bi se shvatilo što se ovdje točno događa. U međuvremenu, stručnjaci smatraju da se izbjegavanjem kupanja u skupinama te u zoru ili sumrak smanjuje rizik od mogućih napada morskih pasa.

Istraživanje naziva Shark Side of the Moon: Are Shark Attacks Related to Lunar Phase objavljeno je u časopisu Frontiers in Marine Science.

Bonus video:

20:30

TENISERIMA ODGOVARA DA NOVAK NE IGRA! Zašto ne postoji adekvatna reakcija na slučaj Đokovića

(Espreso/Science Alert)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.