KOPALI NJIVU, PA NAIŠLI NA NEVEROVATAN PRIZOR! Pravi ŠOK je usledio 10 godina KASNIJE
Njiva, Foto: Beta / Ilustracija

au!

KOPALI NJIVU, PA NAIŠLI NA NEVEROVATAN PRIZOR! Pravi ŠOK je usledio 10 godina KASNIJE

Dvojica muškaraca koji su iskopali veoma vredne novčiće na ostrvu Džersi konačno će dobiti zasluženu nagradu

Objavljeno:

Reg Mid (79) i Ričards Majsl (58) su više od 30 godina slušali priče o lokalnoj legendi o izgubljenim keltskim novčićima na istočnoj strani ostrva Džersi.

Iako nisu imali tačnu lokaciju, par je proveo sate pretražujući različita polja tokom naredne tri decenije, u očajničkoj nadi da će pronaći bilo šta što bi potvrdilo ovu priču koja je već bila prešla u legendu.

Početkom 2012. konačno im se osmehnula sreća. Počeli su da istražuju kroz novo polje u Grouvilu sa svojim detektorima metala. Tokom drugog dana potrage, jedan od uređaja konačno se oglasio zvukom koji su toliko dugo čekali: nešto je bilo zakopano u zemlji.

Legenda je konačno postala stvarnost: tog tmurnog februarskog dana, otkrili su ukupno 61 bakarni i srebrni novčić, od kojih je svaki bio ukrašen egzotičnom glavom sa tetovažama, pletenom kosom i ogrlicom na jednoj strani i stilizovanim konjem na drugoj.

Nakon što su shvatili kakvo otkriće je u pitanju, pozvali su nadležne iz muzeja koji su pomogli u organizovanju tima za iskopavanje i krana, a rezultat je bio fascinantan: za četiri dana iskopali su oko jedne tone, odnosno, oko 70.000 novčića.

Istoričari veruju da su novčići stari 2.000 godina i da su bili zakopani u rovu koji je iskopao keltsko pleme, a koje je potom pobeglo od brzo napredujućih legija Julija Cezara u prvom veku pre nove ere.

Skoro deset godina trajali su pregovori o tome koliko novca bi nalazači trebalo da dobiju, da bi tek sad bila utvrđeno da je ukupna cena koja je dobijena za otkup 4,22 miliona funti.

Ovaj novac će, kako prenosi "Dejli mejl" biti podeljena između nalazača, muzeja i vlasnika zemljišta.

Bonus video:

00:25

Espreso čestitke: Vera Matović

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.