UZBUDLJIVO OTKRIĆE! Biolozi u tasmanijskim vodama pronašli RIBU koja "HODA" (VIDEO)
Riba, Foto: Printscreen/BBC

neverovatno!

UZBUDLJIVO OTKRIĆE! Biolozi u tasmanijskim vodama pronašli RIBU koja "HODA" (VIDEO)

Ovo je uzbudljivo otkriće i nudi nadu za kontinuirani opstanak te vrste, jer očito ima šire stanište i rasprostranjenost nego što se prije mislilo

Objavljeno:

Biolozi su u vodama Tasmanije otkrili novu vrstu ribe, kojoj su se prednja dva peraja pretvorila u "ruke". Neobična roza riba je iz porodice Brachionichthys. Ribu nije niko video još od 1999. godine, a svojim prednjim perajima "hoda" po plitkim vodama.

Biolozima je trebalo deset godina da potvrde da se radi o novoj vrsti. Potvrdili su je na osnovu brojnih faktora (boje, broja pršljenova, peraja, merenja tela...) Nauičnici veruju da su pre 50 miliona godina takve ribe "hodale" po moru. Danas su svrstane u kategoriju ugroženih, piše BBC.

Istraživač: Ovo je uzbudljivo otkriće

"Ovo je uzbudljivo otkriće i nudi nadu za kontinuirani opstanak te vrste, jer očigledno ima šire stanište i rasprostranjenost nego što se pre mislilo", rekao je glavni istraživač i morski biolog Nevil Beret.

"Gledala sam jedan od naših snimaka i na izbočini grebena iskočila je mala riba koja je izgledala pomalo čudno", kazala je Ešli Bastiansen sa univerzitetskog Instituta za antarktičke i morske studije.

"Pogledala sam bliže i videla njene majušne ruke", dodala je Bastiansen.

Bonus video:

20:32

VEČERNJI DNEVNIK 23.12.2021.

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.