DA LI STE ČULI ZA "SOBU ZA SMRT"? Nalazi se u svakoj kući, a u njoj se nekada radilo nešto JEZIVO!
Soba, Foto: Pirntscreen/Facebook

ŠOKANTNO!

DA LI STE ČULI ZA "SOBU ZA SMRT"? Nalazi se u svakoj kući, a u njoj se nekada radilo nešto JEZIVO!

Sličan običaj postojao je i u Srbiji, a ponegde i danas postoji

Objavljeno:

Soba za smrt” bila je važan deo pogrebnih rituala tokom većeg dela prošlosti, a termin je bio naročito popularan početkom krajem 19. veka pa sve do kraja Prvog svetskog rata.

Reč je bila o prostoriji gde su preminuli članovi porodice “izlagani” kako bi porodica i prijatelji mogli da dođu i odaju poslednju poštu pre sahrane. Iako se prostorija kod nas nije tako zvala, sličan običaj postojao je i u Srbiji, a ponegde i danas postoji.

Međutim, uskoro je smrt počela da napušta kuću. Sa razvojem sistema zdravstvene zaštite, i smrt je sve više ljudi počela da zatiče u bolnicama. U takvim prilikama, sve su ređi bili slučajevi da porodica preminulog traži da se on iz bolnice donese u “sobu za smrt” kako bi se ispoštovao običaj bdenja. Umesto toga, većina je organizaciju sahrane počela vremenom da prepušta pogrebnim preduzećima i tako je ostalo do današnjih dana.

A šta je onda bilo sa “sobom za smrt”? Zapravo ništa, osim što je prestala da se tako zove i vremenom postala – dnevna soba!

Da, dnevna soba koju danas ima svaki dom širom sveta zapravo je prostorija koja se nekada zvala “soba za smrt”! Termin je skovan u prvim decenijama 20. veka.

“Ladies Home Journal” iz 1910. godine piše o ovom fenomenu i predlaže da faktički glavna prostorija u kući prestane da se zove “soba za smrt” i savetuje čitaocima da je umesto toga počnu da je zovu – dnevna soba.

– Kako se soba koristi za razne aktivnosti ukućana i više je živahno mesto nego mesto žalosti, trebalo bi je nazvati “dnevna soba – piše magazin.

Termin je krenuo da se širi među običnim ljudima, potiskujući mračno značenje “sobe za smrt” i tako nam je stigao sve do današnjih dana.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Istorijski Zabavnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.