NEOBIČNO REŠENJE: Mogu li LEGO KOCKICE spasiti singapurske koralne grebene?
Korali, Foto: EPA / DAN PELED

ZANIMLJIVA IDEJA

NEOBIČNO REŠENJE: Mogu li LEGO KOCKICE spasiti singapurske koralne grebene?

Singapurski grebeni su se smanjivali decenijama, a globalno oko 14 odsto je nestalo u poslednjih deset godina

Objavljeno:

Većem delu svetskih koralnih grebena preti izumiranje kao posledica porasta temperature mora i zagađenja, zbog čega su naučnici dugo pokušavali da zaustave propadanje ovog osetljivog podvodnog ekosistema u kome žive hiljade različitih vrsta morskih organizama.

Stručnjaci sa Singapurskog Nacionalnog univerziteta odlučili su se za neobično rešenje - upotrebu lego kockica, koje bi trebalo da spasu singapurski koralni greben u kontrolisanim uslovima u njihovom akvarijumu, piše Bi-Bi-Si.

Singapur je dom za trećinu svetskih koralnih grebena, što je velika količina za tako malu zemlju.

Melioracija zemljišta i razvoj obale tokom decenija iscrpili su koralne grebene Singapura koji deluju kao prirodna zaštita obale i dom su hiljadama različitih vrsta morskih organizama, pa su naučnici sa Nacionalnog univerziteta Singapura odlučili da se pozabave problemom lego kockama.

Još nije poznato da li lego kocke mogu da doprinesu oporavku koralnih grebena, ali naučnik Jani Tanzil odgovara na kritike da plastični modularni objekti mogu da naškode morskom ekosistemu koji se već bori sa velikim količinama plastičnog otpada na biljnoj bazi.

Planiraju da prilagode oblik i veličinu i, ako žele da rade sa većim koralima, jednostavno će koristiti veće blokove kocki, ili više takvih modularnih predmeta, objasnio je Tanzil.

Metoda „vertikalnog uzgoja“ u Nacionalnoj pomorskoj laboratoriji na ostrvu Sv. John's će pomoći u uštedi prostora. „Ukupan broj vrsta korala u svetu je oko 800 i veoma smo srećni što je skoro trećina vrsta koncentrisana na malom području oko južnih ostrva Singapura“, rekao je naučnik.

Singapurski koralni grebeni su se smanjivali decenijama, a globalno, oko 14 odsto koralnih grebena je nestalo u poslednjih deset godina.

U okviru prvog pokušaja korišćenja Lego kockica za obnavljanje grebena, naučnici će iskoristiti 'labave' delove korala sa grebena i postaviti ih na kocke uz pomoć specijalnog bio-lepka. Ovi mali delovi bi na kraju trebalo da prerastu u veće kolonije u njihovoj pomorskoj laboratoriji.

Dr. Tanzil je rekao da su izabrali Lego kocke jer su modularne i zato što mogu da prihvate veličinu korala.

Za sada se projekat sprovodi na nivou eksperimenta, a naučnici se nadaju da će jednog dana uspeti da uzgoje dovoljno korala za „transplantaciju“ u vode Singapura.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.