"OVO JE, NA NEKI NAČIN, BIO LEP ODMOR"! 29 DANA PROVELI IZGUBLJENI NA MORU: Dva mornara pronađena u drugoj državi
More, Foto: Printscreen/Twitter

tuga

"OVO JE, NA NEKI NAČIN, BIO LEP ODMOR"! 29 DANA PROVELI IZGUBLJENI NA MORU: Dva mornara pronađena u drugoj državi

„Nismo znali gde smo, ali nismo očekivali da ćemo završiti u drugoj državi“, rekao je Nanjikana

Objavljeno:

Dva muškaraca sa Solomonskih ostrva bila su 29 dana izgubljena na moru jer im je usred oluje GPS prestao da radi. Spašeni su uz obalu Papue Nove Gvineje, 400 kilometara dalje od mesta s kog su krenuli na plovidbu.

Live Nanjikana i Koloni zaplovili su 3. septembra s ostrva Mono u malom motornom čamcu. Planirali su da otputuju 200 km južno, do grada Noro na ostrvu Nova Džordžija Georgia, prenosi Index.hr.

„Već smo pre putovali i trebalo je biti u redu“, rekao je Nanjikana.

Ali, čak i za iskusne pomorce, poput Nanjikane, more na ovom području zna biti dosta nepredvidivo. Samo nekoliko sati nakon što su krenuli, počeli su jaka kiša i vjetar, zbog čega su imali problema sa sleđenjem vizualnih smernica, poput obližnjih ostrva.

„Kada je krenulo nevreme, a bilo je stvarno jako, onda je još i GPS prestao da radi . Nismo mogli da vidimo kuda idemo, pa smo jednostavno, radi uštede goriva, odlučili da ugasimo motor i pričekamo“, kazao je Nanjikana.

Živeli su na pomorandžama koje su spakovali za put, kokosima koje su videli kako plutaju na moru, te kišnici koju su prikupljali u komadu platna. Tako su proveli 29 dana na moru, sve dok nisu uočili ribara uz obalu Papue Nove Gvineje.

„Nismo znali gde smo, ali nismo očekivali da ćemo završiti u drugoj državi“, rekao je Nanjikana.

„Ovo je, na neki način, bio lep odmor od svega“

Muškarci su bili toliko slabi da su ih, kada su 2. oktobra stigli u grad Pomio, morali odneti s čamca u obližnju kuću. Sada su na putu oporavka.

Nanjikana je rekao da je u ovom iskustvu bilo i nečeg pozitivnog, poput odmora od haosa globalne pandemije.

„Nisam imao pojma šta se događa. Nisam čuo za kovid ili bilo što drugo. Radujem se povratku kući, ali ovo je, na neki način, bio lep odmor od svega“, zaključio je Nanjikana.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.