NEOBORENI GINISOVI REKORDI: Čuvar parka preživeo čak 7 UDARA GROMA, Pentagon takođe nosi TITULU!
Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

FASCINANTNO

NEOBORENI GINISOVI REKORDI: Čuvar parka preživeo čak 7 UDARA GROMA, Pentagon takođe nosi TITULU!

Najviši čovek na svetu bio je Robert Vadlov, koji je tu titulu osvojio 1940

Objavljeno: 20:43h

Čovečanstvo je uvek bilo fascinirano ekstremima, a Ginisovi svetski rekordi beleže neverovatna dostignuća od pedesetih godina prošlog veka. Neki rekordi nikada nisu oboreni od kada su postavljeni – i verovatno je da nikada i neće biti.

Ašrita Furman je proveo 30 godina praveći nove i nove rekorde kako bi sebi pribavio titulu čoveka sa najviše rekorda. Mnogi njegovi rekordi su od tada oboreni, ali on i dalje neprikosnoveno drži titulu čoveka koji ima više od 700 rekorda. Njegova dostignuća su široka i raznovrsna: od najdužeg neprekidnog puta pređenog sa flašom mleka na glavi do najviše poskoka urađenih za 24 sata.

Indijac Šridhar Čilal osvojio je titulu 2014. godine jer je imao najduže nokte na svetu. Nokti na levoj ruci bili su dugački između 164,5 i 197,8 centimetara i nisu bili skraćivani 60 godina. Naravno, tako dugački nokti su mu nanosili bol, pa su na kraju bili odsečeni i izloženi u njujorškom Riplijevom muzeju „Verovali ili ne“.

Najviši čovek na svetu bio je Robert Vadlov, koji je tu titulu osvojio 1940. Bio je visok 2,72 metra. Neverovatna visina prouzrokovala je Vadlovu niz medicinskih problema, koji su se samo pogoršavali kako je postajao sve stariji i viši. Lekari su dijagnostikovali da je Vadlov ekstremni rast izazvan hiperplazijom hipofize, što uzrokuje abnormalno visok nivo hormona rasta. Nažalost, Robert Vadlov je preminuo sa 22 godine. Oni koji imaju ovu vrstu bolesti sada mogu da se podvrgnu operaciji koja zaustavlja proizvodnju hormona rasta.

Čuvar parka Roj Salivan uspeo je da preživi čak sedam udara groma. Prvi put je pogođen 1942. godine, zbog čega je izgubio nokat na nožnom palcu. Poslednji put ga je pogodila munja 1977. godine i tada je zadobio opekotine grudnog koša i stomaka.

Film za koji se i dan-danas smatra da je ostvario najveću zaradu je „Prohujalo sa vihorom“ iz 1939. godine. On je na međunarodnim blagajnama zaradio samo 393,4 miliona dolara, ali kada se u obzir uzme inflacija, ukupna bruto zarada iznosi 3,44 milijarde dolara, što ga čini filmom sa najvećom zaradom.

Mišel Lotito trenutno drži svetski rekord u najčudnijoj ishrani, zahvaljujući svom ukusu i žudnji za nesvarljivim predmetima. Tokom svog života Lotito je pojeo 18 bicikala, 15 kolica iz supermarketa, sedam televizora, šest lustera, dva kreveta, par skija, laki avion “cesna” i računar. Gastroenterolozi su mu rendgenski snimili stomak i opisali njegovu jedinstvenu sposobnost da konzumira 900 g metala dnevno. Mišel kaže da mu je od druge hrane, kao što su banane i jaja, loše.

Iako je pandemija kovida 19 možda najgora pandemija koju smo doživeli, najsmrtonosnija pandemija na svetu dogodila se između 1347. i 1351. godine. Pneumonični oblik kuge, poznat i kao crna smrt, opustošio je Evropu ubivši četvrtinu stanovništva. Širom sveta od ove zaraze umrlo je 75 miliona ljudi. Bolest i dalje pogađa između 1.000 i 3.000 ljudi godišnje, ali sada postoje efikasni lekovi.

Pentagon trenutno nosi titulu najveće svetske poslovne zgrade. On se sastoji od preko šest miliona kvadratnih metara, od čega se više od polovine prostora koristi za kancelarije. To je čak više kvadratnih metara od Empajr stejt bildinga.

Kapetan Erik Braun drži rekord u broju letova različitim tipovima letelica. Malo je verovatno da će iko ikad srušiti Braunov rekord od letenja na 487 tipova letelica. To je postigao zahvaljujući svojoj ulozi u Drugom svetskom ratu, kada je tokom šest godina bio probni pilot.

Cutomu Jamaguči je čovek koji je preživeo obe atomske bombe bačene na Japan u Drugom svetskom ratu. On je bio na službenom putu u Hirošimi kada su Sjedinjene Države bacile prvo nuklearno oružje korišćeno u ratu na japanski grad. On je čudom preživeo i vratio se u svoj grad, u kome ga je zadesila druga nuklearna eksplozija.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/24sedam.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.