DEVOJCI (25) SU LEKARI IZVUKLI JEZIVU STVAR IZ GLAVE: Ugledali su HOROR!
Ilustracija, Foto: Profimedia

IMALA JAKU GLAVOBOLJU

DEVOJCI (25) SU LEKARI IZVUKLI JEZIVU STVAR IZ GLAVE: Ugledali su HOROR!

Hirurzi su je operisali i izvadili nešto što je ličilo na cistu, ali se ispostavilo da tkivo nije ljudskog porekla

Objavljeno:

Kada osetimo do sada nepoznati bol, uglavnom počnemo da se preispitujemo, otkrivamo uzroke svoje bolesti i upadamo u pravu hipohondriju. Ipak, ponekad, nažalost, naše pretpostavke se pokažu istinitim, i završimo sa mnogo gorom dijagnozom nego što bi to delovalo.

Naime, jedna žena koja je sedam godina patila od migrene saznala je da su uzrok njenim mukama larve pantljičare u mozgu. Za ovu šokantnu priču javnost je saznala 2020. godine, a mi vam u celosti prenosimo detalje.

Dvadesetpetogodišnja devojka, koja je radila za šankom u kafiću u Melburnu, zadržana je u bolnici kada se javila lekaru zbog jake glavobolje i zamućenog vida, a na magnetnoj rezonanci je otkriveno da u potiljačnom moždanom režnju ima promenu dužine 8 mm.

Hirurzi su je operisali i izvadili nešto što je ličilo na cistu, ali se ispostavilo da tkivo nije ljudskog porekla. Analiza DNK pokazala je da je reč o tzv. pantljičari Taenia Solium, poznatoj i kao svinjska pantljičara, zato što se često prenosi na čoveka konzumiranjem termički nedovoljno obrađenog svinjskog mesa.

Pacijentkinja je verovatno prva osoba obolela od neurocisticerkoze koja se inficirala u Australiji. U dosada zabeleženim slučajevima u toj zemlji, infekcija centralnog nervnog sistema larvama pantljičare otkrivena je kod imigranata, ili državljana Australije koji su se vratili iz endemskih područja, navode autori studije, objavljene prošlog meseca u časopisu „American Journal of Tropical Medicine and Hygiene“.

Australijanka nikada nije bila u Aziji i Latinskoj Americi, gde su infekcije pantljičarama česte, ali je stanovala u području Melburna gde je više od deset odsto stanovnika rođeno u Aziji.

Naučnici pretpostavljaju da je žena nehotice pojela jajašca svinjske pantljičare koja je iz organizma izbacila zaražena osoba koja je došla iz zemlje gde je parazit rasprostranjen.

– Nije isključeno da će biti još slučajeva – upozoravaju stručnjaci. Lekari treba da imaju na umu da u današnjim uslovima, kada ljudi lako i često putuju po svetu, bolesti koje su trajno prisutne u određenim delovima sveta predstavljaju opasnost i za stanovnike zemalja gde one nisu toliko zastupljene – navode stručnjaci.

Prošle godine, indijski tinejdžer umro je nakon što su mu pantljičare dospele u mozak i testis, a u mozgu građevinskog radnika u Kini nađene su stotine pantljičara pošto je pojeo nedovoljno skuvano svinjsko meso iz čorbe.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Independent)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.