MILENA JE ŽENA ČUDO: Pre 22 godine izgubila je vid, a onda se desilo nešto zbog čega su LEKARI ostali u ŠOKU! VIDEO
Milena Kaning, Foto: CTVNews.ca printscreen

ridoh sindrom

MILENA JE ŽENA ČUDO: Pre 22 godine izgubila je vid, a onda se desilo nešto zbog čega su LEKARI ostali u ŠOKU! VIDEO

Pregledali su je doktori u bolnici zaključivši da su jako male šanse da joj se ikada, makar malo, vrati vid

Objavljeno:

Milena Kaning (48) iz Škotske pre 22 godine je izgubila vid. Usled ozbiljnih zdravstvenih problema, upala je u komu u kojoj je provela osam nedelja.

Kada se probudila, bilo joj je jasno da je oslepela. Pregledali su je doktori u bolnici zaključivši da su jako male šanse da joj se ikada, makar malo, vrati vid.

Mileni se vid zaista nikad nije vratio, ali je ona od pre više od dve decenije deo jako male grupe ljudi na planeti koja imaju neverovatnu sposobnost da i pored slepila na neki način “vide” objekte oko sebe. Doduše samo one koji se pomeraju.

Femonen Milene Kaning je u kognitivnim neuronaukama ekstremno redak. Ime medicinskog fenomena i njenog neobičnog stanja je “Ridoh sindrom” ili “slepi vid”. Radi se o neobičnoj sposobnosti koja se ponekad javlja kod slepih osoba, da njihov nesvesni deo mozga može da oseti, odnosno primećuje okruženje, pišu Zanimljivosti dana.

– To je kao da bacite lopticu ka Mileninoj glavi, a ona odmah podigne ruku ili se izmakne čak i pre nego što postane svesna toga – kaže Džodi Kalam, naučnik koji je skenirao njen mozak.

Milena kaže da je prvi put primetila da ipak može nešto da nazire kada se oporavljala u bolnici.

– Mogla sam da kroz maglu vidim kako kiša curi niz prozorsko staklo, zatim vodu koja se sliva kroz odvod, paru koja se diže iz šolje kafe, ćerkinu šnalu u kosi dok se kreće. Njeno lice nikad više nisam videla, ali ono što ima na sebi a jake je boje, to mogu – kaže Milena Kaning.

Spojili su je sa neurologom, profesorom Gordonom Datonom koji ju je podvrgao testovima. Stavio je stolice u hodnik bolnice. Rekao joj je da hoda između njih svojom uobičajenom brzinom.

– Hodala sam normalnom brzinom i stalno sam naletala na njih. Kada sam stigla do kraja hodnika rekao je: ‘Dobro, a sad probaj da hodaš malo brže i vrati se’. Hodala sam brže i prošla pored njih i nijednu nisam udarila. To je bilo neverovatno. Objasnio mi je da ne treba da previše razmišljam i da jednostavno uradim to. Moj podsvesni um mi je rekao kako da obavim taj zadatak i izbegnem ih – ispričala je Milena.

Ona na taj način danas hoda po kući, brzim korakom. Rasprema je iako ne može da vidi objekte. Jednostavno, zna da su tu.

– Moj mozak mi uvek govori nešto. Ako se predmet nalazi na podu u kući ja to mogu da vidim i obiđem ili podignem. I znam da sedite blizu, ali ne mogu da vas vidim – rekla je Milena za radio-program BBC pod nazivom “The Digital Human”.

19:27

CENTRALNI DNEVNIK 24.07.2021.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.