PROBUDIO SE BEZ SEĆANJA NA POSLEDNJE 2 DECENIJE SVOG ŽIVOTA: Mislio da ima 16 godina, ženu i ćerku nije prepoznao!
Muškarac, Foto: Profimedia

RETKA BOLEST

PROBUDIO SE BEZ SEĆANJA NA POSLEDNJE 2 DECENIJE SVOG ŽIVOTA: Mislio da ima 16 godina, ženu i ćerku nije prepoznao!

Porter je mislio da ima 16 godina i da je vreme da se spremi za školu, a nisu mu bile poznate ni supruga Rut (37) koja je ležala pored njega, ni njihova desetogodišnja ćerka Libi

Objavljeno:

Danijel Porter (36), specijalista za sluh iz Gransberija u Teksasu, prošlog jula se probudio misleći da je 1990. godina, bez ideje gde se nalazi i ko je žena koja leži pored njega. Ubrzo se ispostavilo da je zbog retke bolesti mozga izgubio sećanje na prethodne dve decenije života.

Porter je mislio da ima 16 godina i da je vreme da se spremi za školu, a nisu mu bile poznate ni supruga Rut (37) koja je ležala pored njega, ni njihova desetogodišnja ćerka Libi, piše "Dejli mejl".

Rut je morala da ubedi Danijela da nije kidnapovan i da mu je ona žena, ali samo uz pomoć njegovih roditelja. On se čak i razbesneo kada se prvi put pogledao u ogledalo, pitajući zašto je "star i debeo".

"Nije prolazno"

Lekari su mu dijagnostikovali prolaznu opštu amneziju - privremeni prekid pamćenja koji uglavnom nastupa iznenada, uz prognozu da će se vratiti u normalu u roku od 24 sata. Ali već godinu dana Danijel se ne seća većeg dela svog prethodnog života.

- Jednog jutra se probudio i jednostavno nije imao pojma ko sam i gde se on nalazi. Bio je veoma zbunjen. Nije prepoznao sobu. Mislio je da je pijan otišao kući sa ženom ili da je kidnapovan. Videla sam ga kako traži kuda da pobegne - ispričala je njegova supruga.

Danijel se setio profesionalnog rvačkog programa i kada je Rut istraživala kada je objavljen, shvatila je da on misli da živi u devedesetim godinama. Pomogla mu je da se obuče, a on je mislio da je to odeća njenog muža koji će se "svakog časa vratiti kući".

Par je boravio na farmi Danijelovih roditelja i uspeli su da ga ubede da Rut govori istinu. Ipak, i dalje nije znao da ima ćerku, kao i da se plaši pasa svojih roditelja.

- Bio je besan kada se pogledao u ogledalo. Pitao je zašto je star i debeo - rekla je Rut.

Osim što je izgubio uspomene sa svojim voljenima, uključujući susret sa Rut 2006. godine u Volmartu, gde su oboje radili, i njihovo venčanje 2007. godine, Danijel se nije sećao ni svog obrazovanja i morao je da napusti posao specijaliste za sluh.

Rut je pokušavala da pomogne Danijelu da vrati neka sećanja tako što ga je vozila po starom kraju i vodila kod prijatelja.

- Čudno je jer sam u staroj vezi, a on u novoj - istakla je Rut.

Danijel je sakrio rođendanski poklon za ćerku nedelju dana pre nego što je dobio amneziju, a pronašli su ga četiri meseca kasnije - kada je Libi prerasla cipele koje joj je kupio za rođendan.

Rut kaže da se gubitkom pamćenja promenila i ličnost njenog muža, kao i da ima "različit ukus u vezi sa hranom".

- Čudno je, ali njegov smisao za humor je i dalje dobar. Druželjubiviji je, voli izlaske, a ranije nije voleo - dodaje ona.

Problemi počeli sa gubitkom posla

Iako nije poznato šta je tačno prouzrokovalo ovo stanje, moguće je da je razlog emocionalni stres. Napadi izazvani stresom počeli su u januaru 2020. godine, jer je zbog gubitka posla Danijel morao da proda kuću i preseli se kod roditelja, a imao je i problema sa leđima.

Kada je izgubio posao i većinu imovine 2019. godine, Danijel se sa porodicom preselio u Misuri zbog posla, za koji na kraju nije bio plaćen. Rut je objasnila da je to značilo da su završili na cedilu, bez prijatelja ili porodice u blizini. Zatim su došli na farmu Danijelovih roditelja kako bi opstali, ali nakon mesec dana on je počeo da doživljava neepileptičke napade.

Rut kaže da je posle jednog jakog napada Danijel povredio pršljen u leđima, što je bilo veoma bolno.

- Hoda uz pomoć štapa i pomalo liči na starca. Borio se sa tim oko šest meseci, ali kao da je njegov mozak samo rekao da ne želi više da radi i samo preskočio 20 godina sećanja - priča Rut.

Dodaje da joj je poznato da ljudi usled traume mogu da izgube pamćenje, ali nije pretpostavila da to može biti ovoliko godina.

- Ide na terapiju da vidi da li će mu pomoći rad na traumi, ali teško je rešavati stvari kojih se ne sećate - kaže Rut.

Bonus video:

Korisnici gerontološkog centra mogu van ustanove prvi put od početka pandemije
01:38

Korisnici gerontološkog centra mogu van ustanove prvi put od početka pandemije

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media