DVA SUDARA ZVEZDE I CRNE RUPE ZA 10 DANA: Naučnici moraju promeniti istraživački plan
Ilustracija, Foto: Profimedia

zvezde i galaksije

DVA SUDARA ZVEZDE I CRNE RUPE ZA 10 DANA: Naučnici moraju promeniti istraživački plan

Profesorica Vivien Raimond sa Univerziteta Cardiff rekla je da su rezultati bili fantastični

Objavljeno: 21:00h

Naučnici su u roku od 10 dana otkrili dva sudara između neutronske zvezde i crne rupe. Istraživači su predvideli da će se takvi sudari dogoditi, ali nisu znali koliko često. Posmatranja bi mogla značiti da će se možda revidirati neke ideje o tome kako nastaju zvezde i galaksije.

Profesorica Vivien Raimond sa Univerziteta Cardiff rekla je da su rezultati bili fantastični.

„Moramo se vratiti na tablu za crtanje i prepisati svoje teorije“, saopštila je profesorica Raimond

"Ponovo smo naučili neke lekcije. Zato moramo da držimo misli otvorene i da vidimo šta nam svemir govori."

Zvezda, Crna rupa
foto: Printscreen/Youtube

Crne rupe su astronomski objekti koji imaju tako jaku gravitaciju, čak ni svetlost ne može da pobegne. Neutronske zvezde su mrtve zvezde koje su neverovatno guste. Kašičica materijala neutronske zvezde procenjuje se na oko četiri milijarde tona.

Oba objekta su kosmološka čudovišta, ali crne rupe su znatno masivnije od neutronskih zvezda.

U prvom sudaru, koji je otkriven 5. januara 2020. crna rupa šest i po puta veća od mase našeg Sunca srušila se na neutronsku zvezdu koja je bila 1,5 puta masivnija od naše matične zvezde. U drugom sudaru, zahvaćenom samo 10 dana kasnije, crna rupa od 10 solarnih masa stopila se sa neutronskom zvezdom dve solarne mase.

Istraživači su se osvrnuli na ranija zapažanja i verovatno je da su mnogi od njih bili sličnih neusklađenih sudara i otkrili su kako se sudaraju dve crne rupe, kao i dve neutronske zvezde, ali ovo je prvi put da su otkrili kako se neutronska zvezda ruši u crnu rupu.

Crna rupa
foto: EPA/NASA/JPL-CALTECH HANDOUT

Druga teorija, pretpostavlja da se crne rupe i neutronske zvezde zaista nalaze jedna pored druge. Ove alternativne teorije podrazumevaju da su se zvezde i galaksije formirale na različite načine u odnosu na sliku naslikanu standardnim prikazima kako je nastao kosmos.

Tokom milijardi godina zvezde su proizvele mnoge gradivne blokove od kojih se formiraju veće kosmičke strukture - poput planeta i galaksija. Proizvodnja takozvanih teških elemenata - poput gvožđa, ugljenika i kiseonika - unutar zvezda povezana je sa udelom parova crnih rupa i neutronskih zvezda u Univerzumu.

Sila kojom zvezde potiskuju materijal u sebi kada eksplodiraju takođe je povezana sa ovim udelom parova crnih rupa i neutronskih zvezda. U zaključku, novo otkriće sugeriše da zvezde proizvode manje teških elemenata i istiskuju ih sa manje sile nego što se ranije mislilo, što zauzvrat ima implikacije na stvarna posmatranja Univerzuma.

Nijedna postojeća teorija ne može savršeno objasniti šta astronomi vide na noćnom nebu. Ali, prema mišljenju profesorice Raimond, mnoge ideje se mogu prilagoditi kako bi se bolje uklopile u ono što znamo.

Profesorka Sheila Rovan sa Univerziteta u Glazgovu rekla je da posmatranje vrste i učestalosti sudara crnih rupa i neutronskih zvezda tokom poslednjih šest godina stvara sve detaljniju sliku dinamike unutar galaksija.

Sudari su otkriveni merenjem talasa izazvanih naglim promenama gravitacionih sila do kojih dolazi kada se sudare dva masivna nebeska tela. To su talasi u samom tkivu svemira, baš poput kamena bačenog u mirno jezerce.

Crna rupa
foto: Profimedia

Ti takozvani gravitacioni talasi putuju stotinama miliona svetlosnih godina kroz svemir, a detektori iz države Vašington i Luizijane u SAD-u i detektor Device u centralnoj Italiji pokupili su ih. Zajedno čine zajednicu Gravitaciono-talasnog opservatorija (ALIGO) naprednog svetlosnog interferometra.

Dok dođu do nas, talasi su sitni - manji od širine atoma. Sami detektori su među najosetljivijim instrumentima ikad napravljenim.

U budućnosti se tim naučnika nada da će otkriti sudare neutronske zvezde-crne rupe koje takođe primećuju teleskopi - i u svemiru i na zemlji. To će omogućiti naučnicima da saznaju više o super-teškim materijalima od kojih su napravljene neutronske zvezde.

Saradnja ALIGO obuhvata preko 1.300 naučnika iz 18 zemalja i uključuje istraživače sa 11 univerziteta u Velikoj Britaniji.

(Espreso / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.