AMERIČKI VOJNICI UPALI U BUGARSKU FABRIKU! Objavljen snimak, SKANDAL velikih razmera (VIDEO)
Deo sa snimka, Foto: Printscreen

KAKO SU USPELI?

AMERIČKI VOJNICI UPALI U BUGARSKU FABRIKU! Objavljen snimak, SKANDAL velikih razmera (VIDEO)

Kratki oružani upad dogodio se 11. maja, dok je Bugarska bila domaćin američkim i drugim savezničkim vojnicima koji su učestvovali u vežbi brzog odgovora

Objavljeno:

Američka ambasada u Sofiji izvinila se zbog slučajne racije američkih vojnika u bugarskoj fabrici ranije ovog meseca. To se dogodilo usred vojne vežbe NATO-a.

Kratki oružani upad dogodio se 11. maja, dok je Bugarska bila domaćin američkim i drugim savezničkim vojnicima koji su učestvovali u vežbi brzog odgovora. Međutim, bugarska javnost je za to saznala tek u petak, nakon što je vlasnik "prepadnute" fabrike razgovarao sa nacionalnim medijima.

Snimke sa sigurnosnih kamera fabrike pokazuju kako se sedam američkih vojnika naoružanih puškama kreću u vatrogasnim timovima da osiguraju objekat, bez otpora radnika. Pošto nisu pronašli borce sa „neprijateljem“, Amerikanci su otišli.

Američka ambasada u Bugarskoj rekla je da je za incident saznala tek ove nedelje i da im je duboko žao. Napad su izvršili vojnici raspoređeni u 173. vazduhoplovnoj brigadi, koji su zalutali izvan naznačenog područja vežbe u vazduhoplovnoj bazi Češnegirovo, gde su obučavani o „ulasku i raščišćavanju više bunkera i objekata preko uzletišta za avione“.

- Američka vojska ozbiljno shvata obuku i daje prioritet sigurnosti naših vojnika, naših saveznika i civila. Iskreno se izvinjavamo preduzeću i njegovim zaposlenima, rečeno je iz ambasade.

Fabrika se nalazi u blizini aerodroma, oko 20 km (12,4 milje) istočno od grada Plovdiva. Firma je specijalizovana za proizvodnju opreme za preradu nafte i za proizvodnju biogoriva. Vlasnik Marin Dimitrov rekao je da su njegovi radnici preplašeni iskustvom.

- Svi moji radnici su izloženi velikom stresu. Kako mogu da podnesu takvu invaziju? Mislim da su uvređeni, rekao je medijima.

Bugarsko Ministarstvo odbrane taj incident je ocenilo kao "očigledan nesporazum" koji nije podrazumevao upotrebu sile ili maltretiranje civila, ali je pristalo da plati fabrici eventualnu materijalnu štetu.

Bugarska vojska trenutno istražuje zašto su informacije o američkom upadu ostale skrivene od javnosti skoro dve nedelje. Ali Georgi Panajotov, bugarski izaslanik pri UN, a trenutno i vršilac dužnosti ministra odbrane zemlje, rekao je tokom konferencije za medije da nije bilo pokušaja zataškavanja incidenta.

To nije sprečilo neke bugarske opozicione političare da pozivaju na Panajotovu ostavku. "Da li ministar odbrane želi da ljudi s oružjem provale u njegov dom i kako bi to nazvao", tražila je nacionalistička stranka Atack, odgovarajući na brifing za medije i tvrdnju da nije korišćeno nasilje. Panajotov je bio na čelu odeljenja NATO-a u bugarskom ministarstvu spoljnih poslova, što ga, smatra stranka, čini pristrasnim i nesposobnim za preispitivanje situacije.

Brzi odgovor 2021. bila je multinacionalna vežba koju je predvodila američka vojska u kojoj je učestvovalo više od 7000 padobranaca iz 10 saveznika u NATO-u.

Bonus video:

00:14

GORSKA SLUŽBA PRONAŠLA POVREĐENOG MOTOCIKLISTU: Spuštaju ga niz Staru planinu kroz nepristupačne delove (VIDEO)

(Espreso/ Rt.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.