MISTERIJA O KOJOJ CEO SVET BRUJI VEĆ SEDAM DANA: Tajna TRUDNE MUMIJE! (VIDEO)
Mumificirana trudnica, Foto: Profimedia

VEROVANJE U ZAGROBNI ŽIVOT

MISTERIJA O KOJOJ CEO SVET BRUJI VEĆ SEDAM DANA: Tajna TRUDNE MUMIJE! (VIDEO)

Zbog strukture kostiju male dece njihovi ostatci se retko pronalaze

Objavljeno:

Naučni svet danima govori o otkriću poljskih egiptologa, koji su detaljnim skeniranjem otkrili mumificiranu trudnicu.

Zbog strukture kostiju male dece njihovi ostatci se retko pronalaze. Sa fetusima preminulih trudnica situacija je još teža, zato je ovo otkriće od velike važnosti.

Takođe ono govori i o činjenici koliko je staroegipatsko verovanje u zagrobni život bilo ukorenjeno. Oni su verovali da je nerođeno dete živo i zato su ga ostavili u utrobi preminule majke kako bi sa njom prešlo na onaj svet. Proces mumificiranja podrazumevao je vađenje svih unutrašnjih organa i tkiva koja su mogla dokom procesa raspadanja da oštete telo pokojnika.

Projekat je započet 2015. godine, a korišćena je najsavremenija tehnologija za ispitivanje artefakata. Ceo proces ispitivanja odvijao se u Nacionalnom muzeju u Varšavi, a u samom projektu učestvovalo je više naučnika.

Ranije se smatralo da je mumija sveštenik, ali su rendgenski snimci otkrili da je to u stvari žena u kasnijoj fazi trudnoće.

Stručnjaci koji su radili na projektu veruju da posmrtni ostaci najverovatnije pripadaju ženi koja je poticala iz višeg staleža, starosti između 20 i 30 godina, a veruje se da je je umrla u 1. veku pre nove ere.

Bonus video:

02:05

Počela je Svetla nedelja

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.