ČEKAM 20 GODINA DA POSTANEM MAJKA: Želela da se ostvari u ulozi roditelja, taman da napuni 50. i želja se OSTVARILA
Šantel Čavez, Foto: Printscreen/Facebook

svaka čast

ČEKAM 20 GODINA DA POSTANEM MAJKA: Želela da se ostvari u ulozi roditelja, taman da napuni 50. i želja se OSTVARILA

Kada su odlučili da imaju potomstvo, bili su svesni da godine mogu da budu problem, međutim, odlučili su da se ne predaju

Objavljeno:

Šantel Čavez (49) iz Kanade postala je majka početkom marta, nakon osam godina bezuspešnih pokušaja da se zajedno sa svojim suprugom Elenilsonom (50) ostvari u ulozi roditelja.

Šantel koja je već ušla u menopauzu podvrgla se veštačkoj oplodnji, bezbedno iznela trudnoću i porodila se putem carskog reza. Priznaje da je nije briga što, zbog godina, ona i njen muž više deluju kao baka i deka svom sinu, piše "Dejli mejl".

- Čekam 20 godina da postanem majka. Čeznula sam da držim dete u naručju i još uvek ne mogu da verujem da se ovo dogodilo - ispričala je Čavez.

Svog supruga upoznala je na internetu pre devet godina, a par se venčao u roku od tri meseca i odmah odlučio da proširi porodicu. Elenilson već ima decu od 20 godina i deka je troje unučadi, a sada i otac jednomesečnog Nikolasa.

Kada su odlučili da imaju potomstvo, bili su svesni da godine mogu da budu problem, međutim, odlučili su da se ne predaju.

- Aktivno smo pokušavali osam godina, od moje 41. i to je jedino zbog čega žalim. Naše putovanje trajalo je mnogo duže jer sam želela prirodno da zatrudnim i zapravo nisam bila svesna koliko su male šanse za to. Volela bih da druge žene u 40-ima budu realnije i ne troše toliko vremena, kao što sam ja to radila, pre nego što sam uvidela i druge mogućnosti. Uvek su nam govorili da ne izgledamo kao da imamo toliko godina, ali to ne znači da naša tela nisu stvarno stara iznutra - objašnjava majka.

Na početku svoje veze, par je doživeo i jedan spontani pobačaj, kada je Šantel imala 42 godine.

- Bili smo potpuno uništeni. Mislila sam da smo izgubili jedinu šansu. Bio je to najmračniji period u mom životu. Još sam bila mlada i nisam mogla da razumem šta se dogodilo. Trebale su mi godine da to otpatim. Sa 43 sam posetila doktora i rečeno mi je da nemam nikakve šanse sa vantelesnu oplodnju, ali to nisam htela da prihvatim - priseća se Šantel.

- Bili smo spremni, letovi su bili bukirani, a onda je došao Kovid i klinika je zatvorena. To je bio još jedan udarac na nas, ali konačno smo dobili priliku da otputujemo u julu 2020. - kaže ona.

U narednim mesecima, na sreću, nije bilo problema. Njihov Nikolas rođen je 5. marta, mesec dana pre termina.

- Nisam imala jutarnje mučnine, povišen pritisak ili dijabetes. Imala sam sreće s obzirom na moje godine. Lepa stvar kod ovog načina začeća je što ja nosim svoje dete i još ne mogu da verujem šta je moje telo postiglo. Mogla sam da nosim i rodim svoje dete kao što sam uvek i želela, nauka je neverovatna - kaže Šantel.

Par je zamrznuo još nekoliko jaja, ali kako klinika ima postavljenu starosnu granicu od 51 godine za majke, oni moraju u narednih godinu dana da odluče da li će imati još jedno dete.

- Nikada nisam odustala od svojih snova i znala sam da ću jednog dana upoznati svoju srodnu dušu i dobiti dete. Na kraju dana, samo treba da dignete ruke i imate poverenja. Ne možete ništa učiniti da kontrolišete ishod ove situacije. Pokušaji dobijanja bebe mogu da vas izlude i bilo je trenutaka kada mi je to okupiralo ceo život - ispričala je.

Dodaje da su reakcije na njeno kasno materinstvo različite i da je okolina uglavnom zabrinuta, ali imaju i podršku.

- Naši roditelji bili su zabrinuti, ali delili smo radost samo sa bliskim prijateljima. Preplavila nas je njihova podrška, jer oni znaju koliko dugo smo ga čekali. Bilo je i nekoliko iznenađujućih komentara kada sam govorila ljudima da će naš sin diplomirati kada mi već budemo sedi i sa štapovima. Možda izgledamo kao njegovi baka i deka, al to nam nije važno. Ljudi osuđuju majke ako su premlade, prestare, udate, neudate... Dovoljno smo stari da znamo da je ovo ispravno i ono što je nama važno - zaključuje Šantel.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.