NEOBIČNA VODENA ATRAKCIJA USRED LONDONA! POGLED KOJI ODUZIMA DAH: Kao da lebdite u vazduhu (FOTO/VIDEO)
Bazen, Foto: Printscreen Youtube

čudo

NEOBIČNA VODENA ATRAKCIJA USRED LONDONA! POGLED KOJI ODUZIMA DAH: Kao da lebdite u vazduhu (FOTO/VIDEO)

To je najveća samostojeća struktura bazena na svetu i predstavlja novi projekat luksuzne stambene četvrti Embasi Gardens

Objavljeno:

Nekima će biti statusni simbol, a drugima prava noćna mora. Lebdenje u providnoj kutiji obešenoj 35 metara iznad ulica Londona neobična je atrakcija rezidencijalne četvrti Najn Elms (Nine Elms).

Skaj Pul (Sky Pool) je providni bazen dužine 25 metara razapet između desetih spratova dvaju stambenih nebodera u četvrti Najn Elms. Pristup nebeskom bazenu imaće samo srećni stanovnici luksuzne zgrade.

To je najveća samostojeća struktura bazena na svetu i predstavlja novi projekat luksuzne stambene četvrti Embasi Gardens (Embassy Gardens), koja takođe sadrži barove, restorane i radnje. Reč je o prvom bazenu na svetu koji "lebdi" u vazduhu.

Smešteni uz američku ambasadu, u blizini južne obale Temze, kupači će iz bazena moći da posmatraju londonsku panoramu sa neboderima, uključujući Vestminster i Londonsko oko.

Bazen je, inače, proizveden u Koloradu i prešao je 8.000 kilometara do svog novog doma. Dubok je tri metra, a teži oko 375 tona. Struktura je delo arhitekata iz Arupa Asošijetsa, inženjera Ekersli O'Kalagana i dizajnera akvarijuma Rejnoldsa.

Ovo nije prvi put da je Arup dizajnirao ovako složen arhitektonski kompleks: jedan od njegovih najznačajnijih projekata je opera u Sidneju.

Bazen je prošao opsežna ispitivanja stabilnosti u pogonima Rejnolds pre nego što je krenuo prema Velikoj Britaniji kopnenim i morskim putem. Podigla ga je pokretna dizalica od 750 tona, uz podršku dizalice od 50 tona.

"Podizanje je bio precizan proces, jer je tolerancija prilikom ugradnje bazena u čelični okvir bila samo 30 centimetara", rekli su.

Debljina bočnih stranica bazena iznosi 200 milimetara, bazen je dubok 3,2 metra, a dno je debljine 300 milimetara. Prostire se na površini od 14 metara između zgrada. Stepenice i sastavi za filtriranje nalaze se na oba kraja, a ugrađeno je i pet vrsta osvetljenja koji stvaraju osećaj čarolije.

"Jednom kad zaplivate, možete pogledati dole. Imaćete osećaj kao da letite", rekao je Brajan Ekersli, direktor kompanije Ekersli O'Kallagan.

Službeno otvaranje je zakazano za 19. maj, ali već se pripremaju promotivni snimci. Na otvaranju će za muzikuu biti zadužen di džej Roman Kem, a nastupiće i sinhroni plivački tim Akvabatiks. U kompleksu je smešteno 2.000 luksuznih stanova, a cene se kreću od 1.167.621 evra za dvosoban stan.

Bonus video:

00:55

DO SADA NIJE VIĐENO! PRVI SNIMAK VILE ĐOKOVIĆA IZNUTRA! Novak je za ovo dao 10 miliona evra: Bazen, teretana, spa... LUKSUZ! VIDEO

(Espreso / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.