LORETA JE KUVARICA, A VEĆ ŠEST GODINA NIJE OKUSILA HRANU: Pati od RETKOG SINDROMA, ali je ništa ne sprečava (FOTO)
Loreta Harms, Foto: Printscreen

LJUBAV PREMA KUVANJU

LORETA JE KUVARICA, A VEĆ ŠEST GODINA NIJE OKUSILA HRANU: Pati od RETKOG SINDROMA, ali je ništa ne sprečava (FOTO)

Omiljeno njeno jelo koje sprema porodici još od detinjstva su meso sa krompirom i pileća salata

Objavljeno:

Loreta Harms je food blogerka koja šest godina nije okusila hranu, ali to što ne može da jede nije umanjilo njenu želju za kuvanjem. Kao dokaz za to pokazuje i činjenica da njen broj pratilaca na Instagramu svakim danom raste.

Ljubav prema kuvanju Loreta je pokazivala još u detinjstvu. Dok su na školskim takmičenjima u kulinarstvu njeni vršnjaci uglavnom spremali paste i neka laganija jela, ona je spremala marinirano meso.

Njena majka je opisuje kao vrlo neurednu, ali odličnu kuvaricu.

- Veoma je bila kreativna kao dete u spremanju hrane. Najviše je volela da spremi nešto novo od namirnica koje se nalaze u kući.

Već sa 15 godina Loreta se više od godinu dana borila sa anoreksijom, a povremeno se žalila i na digestivne probleme. Međutim ništa od ovoga nije je sprečilo da nastavi da kuva.

Omiljeno njeno jelo koje sprema porodici još od detinjstva su meso sa krompirom i pileća salata.

Na kraju srednje škole nagrađena je stipendijom za jednu od najbolji kulinarskih akademija, koju je pohađao i sam Džejmi Oliver. Ali na žalost zbog bolesti morala je posle godinu dana da prekine sa školom.

Narednih pet godina za Loretu bili su kao noćna mora. Nevolje su počele kada joj je lekar ponovo samo na osnovu prethonih analiza dijagnostikovao anoeksiju i naredne dve godine provela je u instituciji za poremećaje u ishrani.

Vremenom su joj dijagnostikovali i depresiju, ali je devojka rekla da je samo neraspoložena zbog konstantnog bola koji oseća u stomaku. Nakon dve godine lečenja od anoreksije, Loreta se konačno vratila normalnom životu.

Pečeni krompiri spasili su joj život

Zbog loše reakcije na pečene krompire koje je pojela za večeru, ubrzo je završila u bolnici. Tamo joj je otkriveno da pati od retkog Elers-Danlos sindroma.

Elers-Danlos sindrom je nasledni poremećaj sinteze kolagena, nepoznatog uzroka. Proizvode se kolagena vlakna koja su defektna, a i sam nivo proizvodnje je smanjen. Usled ovih defekata koža i zglobovi su preterano rastegljivi, rane otežano zarastaju, koža je jako osetljiva i lako se povređuje. Javljaju se i poremaćaji unutrašnjih organa: srca, krvnih sudova, creva, velikih zglobova...

Šest godina od poslednjeg obroka, Loreta zna da više nikada neće pojesti ili čak popiti čašu vode. Sada se hrani totalnom parenteralnom ishranom (TPN), što znači da je 18 sati dnevno priključena na tešku vreću tečne hrane koja zaobilazi probavni sistem i uliva se direktno u krvotok.

Ovakva ishrana ima ogromne nedostatke jer ukoliko neka trunka prašine dospe u cevčicu, hrana postaje kontaminirana. Zbog toga je Loreta nekoliko puta imala sepsu zbog koje joj je i život bio ugrožen.

Ova bolest donela joj je i nešto dobro.

Instagram biznis

Od kako je na ovoj vrsti ishrane ima više energije i bolje funkcioniše, a to što je kuvar koji ne sme da jede dalo joj je šansu da se probije na društvenim mrežama.

Sa svojom cimerkom koja je profesionalni fotograf pokrenula je Instagram profil "Cant Eat Can Cook" (Ne mogu da jedem, mogu da kuvam) na kom je prati više od 20.000 ljudi, piše BBC.

Dve drugarice su još prošle godine tokom karantina pokrenule svoj biznis sa instagram profilom, a neobična priča mlade kuvarice obišla je svet.

Njena cimerka Ami, kaže da su već uspele da dođu do nekih sponzora i zarade novac. Loreta s druge strane kaže da je jedini razlog zbog kog ne poludi jer ne može da proba hranu taj što se posle toliko godina oslobodila bola.

- Samo kuvanje je ono u čemu uživam, boravak u kuhinji za mene je pravi kreativni izazov. Ako sam ikad zabrinuta ili tužna, čim kuvam, sve prođe jer postajem preokupirana jelom koje pravim- kaže Loreta.

Nejnu cimerku oduševljava to što Loreta često spaja nespojivo dok kuva. Lazanje u obliku makarona sa sirom, pita sa avokadom i limunom samo su neka od njenih unikatnih recepata.

Kako bi nadomestila svoj hendikep, Loreta kaže da mnogo više vremena provodi pripremajući same recepte.

- Kuvam očima, nosom i instinktom u crevima, kaže ova internet kuvarica.

Loreta je trenutno u bolnici i oporavlja se od devetog napada sepse od kada je počela da se hrani na ovaj način. Dok leži u bolničkom krevetu ona u glavi smišlja nove recepte i nada se brzom povratku kući.

Na pitanje šta će prvo spremati kada dođe u stan Loreta kratko odgovara:

- Prvo što ću da skuvam kad se budem vratila u stan biće obilan i zdrav doručak.

Bonus video:

01:50

NEMA ODMORA ZA BAKA BUDU (90): Nikad nije bila na bolovanju, radila u 2 smene, nastavlja i posle 65 godina rada (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.