NAJJEZIVIJA WEB KAMERA: Izgleda kao pravo ljudsko oko, JOŠ SE I KREĆE (VIDEO)
Web kamera, Foto: Pritnscreen/Liveleak

ŠTA JE OVO?!

NAJJEZIVIJA WEB KAMERA: Izgleda kao pravo ljudsko oko, JOŠ SE I KREĆE (VIDEO)

Eiecam su kreirali inženjer Marc Teissier i njegov tim u Laboratoriji za interakciju čovek-računar na Univerzitetu Saarland u Nemačkoj.

Objavljeno:

Jeziva veb kamera je dizajnirana da izgleda kao pravo ljudsko oko - koje se kreće i trepće dok gleda ljude za svojim računarom.

Eiecam su kreirali inženjer Marc Teissier i njegov tim u Laboratoriji za interakciju čovek-računar na Univerzitetu Saarland u Nemačkoj.

Uređaj kamere skriven je u očnoj jabučici prekrivenoj 3D odštampanim silikonom koji podseća na ljudsku kožu i meso dok je za trepavice korišćena lažna kosa.

Oko se može zakačiti za vrh računarskog monitora, gde se jezivo osvrće dok prati lice korisnika tokom video poziva.

Dizajner Marc Teissier rekao je da kamera, poput ljudi, često trepće, a kapci se prilagođavaju pokretu očne jabučice.

Rekao je: „Kada Eiecam pogleda gore, gornji kapak se širom otvori, dok se donji potpuno zatvori.

„Kamera za oči može biti autonomna i samostalno reagovati na spoljne stimuluse, kao što je prisustvo korisnika ispred nje.“

Marc je dodao da su senzorski uređaji s godinama postali manji, što ih čini neprimetnim, jer se lako stapaju sa okolinom - ali je Eiecam dizajniran da učini suprotno.

Rekao je: „Okruženi smo senzorskim uređajima. Od nadzorne kamere koja nas posmatra na ulici, Google ili Aleka zvučnici nas slušaju ili veb kamera u našem laptopu, neprestano nas gledajući.

„Oni postaju nevidljivi, stapajući se u naš svakodnevni život, do tačke kada nismo svesni njihovog prisustva i prestajemo da ispitujemo kako izgledaju, osećaju i deluju.“

Eiecam takođe može pomoći korisnicima da budu prisutniji tokom daljinske komunikacije.

Marc je rekao: „Iako veb kamere imaju istu svrhu kao i viđenje ljudskog oka - one nisu izražajne, ne prenose i prenose afekte kao što to čine ljudske oči.

‘Kroz pogled možemo da opazimo sreću, bes, dosadu ili umor. Oči se pomeraju kad je neko znatiželjan i hvata ravno da održi fokus.

‘Poznati su nam ovi znakovi interakcije koji utiču na naše socijalno ponašanje. Eiecam vraća afektivne aspekte oka u kameri. '

Uređaj još nije dostupan na tržištu, ali oni koji su zainteresovani mogu sami da naprave svoj kod kuće. Informacije o načinu reprodukcije uređaja od 3D štampanih hardverskih delova do kontrolnog softvera dostupne su na veb lokaciji tima.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/Liveleak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.