DA LI JE MOGUĆE? MAJMUN IGRA IGRICU KORISTEĆI SE SVOJIM UMOM: Zamisao Maska radi, ugrađen mu je NEURALINK! (VIDEO)
Pejdžer, Foto: Printscreen/Youtube

revolucija

DA LI JE MOGUĆE? MAJMUN IGRA IGRICU KORISTEĆI SE SVOJIM UMOM: Zamisao Maska radi, ugrađen mu je NEURALINK! (VIDEO)

Linkovi su pratili njegove aktivnosti preko više od 2.000 elektroda koje su ubačene u Pejdžerov motorni korteks, zadužen za pokrete ruku, a bežično se prenose ka algoritmu

Objavljeno:

Kompanija Ilona Maska za razvoj interfejsa mozak-mašina "Neuralink" objavila je neverovatan snimak koji pokazuje kako majmun igra igricu Pong koristeći se svojim umom.

Pejdžeru (9), majmunu makakiju, u mozak je ugrađen sistem Neuralink još pre 6 nedelja, a trenirao da igra razne video-igrice u zamenu za smuti od banane koji je dobijao kroz slamčicu.

Linkovi su pratili njegove aktivnosti preko više od 2.000 elektroda koje su ubačene u Pejdžerov motorni korteks, zadužen za pokrete ruku, a bežično se prenose ka algoritmu.

Prvo su ga naučili da igra igrice sa džojstikom, a kako je uređaj Neuralink snimao informacije o tome koji neuroni rade tako je predviđao pokrete ruku. Nakon što je naučio obrasce, džojstik su isključili, a majmun je nastavio da igra koristeći samo svoj um.

Cilj Neuralinka je da omogući nepokretnim ljudima da koriste kompjuter ili telefon bez svojih udova, već da kursorima i drugim komandama komanduju na drugi način, tj, umom. Kako je Mask rekao, na taj način će telefonima moći brže da se upravlja nego kada se koriste ruke.

Osim toga, Maskov san je da omogući da na taj način i "paraplegičari ponovo hodaju".

Inače, u julu 2019. Mask je rekao da je majmun već mogao da kontroliše računar svojim mozgom i Neuralink implantom.

"Prvi Neuralink proizvod će omogućiti nekome ko ima paralizu da pametni telefon koristi brže nego neko ko koristi palčeve. Kasnije verzije će moći da skreću signale sa Neuralinka u mozgu ka Neuralinku u telu omogućavajući, na primer, paraplegičarima da ponovo hodaju. Uređaj je ugrađen u ravni sa lobanjom i bežično se puni, tako da izgledate i osećate se potpuno normalno", naveo je na Tviteru.

Bonus video:

00:13

ESPRESO U STUDENTSKOM GRADU: Romi čiste smeće koje su ostavili BAHATI STUDENTI

(Espreso/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.