DIRLJIVO! GEJ SAMAC USVOJIO DEVOJČICU KOJA JE ŽIVELA U BOLNICI GODINU DANA: Oduvek sanjao o svojoj porodici (FOTO)
Pablo Frakia i Mia, Foto: Printscreen/Instagram

PRELEPO

DIRLJIVO! GEJ SAMAC USVOJIO DEVOJČICU KOJA JE ŽIVELA U BOLNICI GODINU DANA: Oduvek sanjao o svojoj porodici (FOTO)

Već kao tinejdžer shvatio je da će se morati odreći svog sna ako će ostati iskren sebi i svojoj seksualnoj orijentaciji

Objavljeno:

Argentinac je oduvek sanjao o svojoj porodici, ali kako je dio LGBTQ+ zajednice, to mu je bio problem. Ipak, nakon što su homoseksualci u njegovoj zemlji dobili veća prava, odlučio je ostvariti svoj san.

Socijalni radnik Pablo Frakia iz Buenos Ajresa je LGBTQ+ aktivista i bivši volonter u Crvenom krstu pa je oduvek voleo da ppmaže drugima. Ipak, njegova najveća želja bila je da jednog dana postane otac, ali to u Argentini tokom 90-ih nije bilo moguće.

Već kao tinejdžer shvatio je da će se morati odreći svog sna ako će ostati iskren sebi i svojoj seksualnoj orijentaciji.

- Zaista uživam radeći sa zajednicama i pomažući ljudima, ne samo profesionalno, nego i kao volonter i aktivista. Može se reći da je pomaganje glavna tema mog života - rekao je za Bored Pandu.

Kada je počeo raditi s Argentinskom LGBTQ+ federacijom i priključio se borbi za bračnu jednakost, primetio je tračak nade. Promena u zakonima o braku značila je da može ponovno početi sanjati svoj san. Zato je 2017. otišao na terapiju i ispunio potrebne papire za proces usvajanja.

- Trenitno smo jedna od najnaprednijih zemalja na svetu kada pričamo o pravima žena i LGBTQ+ zajednice, pogotovo u poslednjih 10 godina tokom kojih su doneseni zakoni za bračnu jednakost, rodni identitet, pobačaj i zaštitu trans ljudi. Kada sam bio mladić, imati dete bio je samo san jer sam živio u pretežno katoličkoj zemlji i sećam se kako je nadbiskup na državnoj televiziji govorio kako bi svaki gej muškarac trebao otići živeti na ostrvo i kloniti se dobrih, zaposlenih ljudi, a česte su bile i racije na mestima gde su se okupljali članovi LGBTQ+ zajednice. Znači, velika je razlika između tog vremena i onoga kako je danas - ispričao je.

Nakon dve godine čekanja, 2019., dobio je poziv u kojem su ga obavestili da postoji mala devojčica, koja je u to vreme imala godinu i 10 meseci i koja je živela u bolnici. Malena Mia imala je gastrointestinalnih problema i trebala je medicinski nadzor. Njena biološka porodica nije se mogla brinuti o njoj i sud je odlučio poslati malenu u bolnicu, gde su se brinuli o njoj kao o svojoj.

Proces usvajanja u Argentini nije komplikovan, ali definitivno je dugotrajan. U Pablovoj provinciji sudija je taj koji bira prikladnog roditelja i odlučuje može li neko usvojiti dete. Uspeh uvelike ovisi o dobroti, toleranciji i razumevanju sudije koji će se složiti da je gej samac prikladan kandidat za usvajanje.

Uz Pabla, bila su još četiri para na spisku kao potencijalni Mijini posvojitelji i on nije gajio prevelike nade da će baš njega odabrati. Pokazalo se da je sudija bio dovoljno objektivan da dete dodeli Pablu, uprkos svim tipičnim predrasudama.

Već sledeći dan nakon odluke sudije, Pablo je došao u bolnicu kako bi upoznao Miu. Seća se kada je medicinska sestra došla u sobu i stavila mu malenu u naručje. Nakon toga počeli su se igrati i više se nisu odvajali jedno od drugog.

Zbog svoje nove obaveze u životu, Pablo je morao da odustane od volontiranja u Crvenom krstu i drugim humanitarnim akcijama u kojima je učestvovao. To mu je bilo jako teško, ali vredelo je nešto žrtvovati kako bi ispunio svoj san da postane otac.

- Ako trebam iskoristiti samo dve reči kako bih opisao Miu, to bi bile 'odlučnost' i 'snaga'. Ta devojčica je preživela uprkos lošim izgledima i svemu s čime se suočila već na početku svog života. Sada je potpuno zdravo dete - zaključio je Pablo.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.