VELIKO OTKRIĆE ARHEOLOGA: U Poljskoj pronađen megalitski grobni kompleks!
Spoljašnjost grobnice obeležena je drvenom palisadom, Foto: Printscreen

OTKRIĆE ARHEOLOGA

VELIKO OTKRIĆE ARHEOLOGA: U Poljskoj pronađen megalitski grobni kompleks!

Arheolozi koji su iskopavali u Poljskoj otkrili su veliki megalitski kompleks koji sadrži nekoliko desetina grobnica datiranih pre 5500 godina.

Objavljeno:

Lokalitet je slučajno otkrio u blizini sela Debiani u centralnoj Poljskoj, tim arheologa koji je vršio istraživanje satelitskih slika.

Nakon uočavanja četverostranog oblika sa okolnim jarkom, sprovedeno je geofizičko istraživanje koje je otkrilo megalitsku grobnicu. Proširujući svoje proučavano područje, tim je identifikovao desetine grobnih sahrana, od kojih se očekuje da će još mnogo njih biti otkriveno.

Svaka grobnica je obložena drvenim stubovima (za razliku od većine megalitskih grobnica u Poljskoj obloženih kamenom) u uzdignutom grobnom humku u obliku izduženog trapeza. Spoljašnjost grobnice obeležena je drvenom palisadom (očigledno nizom rupa) i spoljnim rovovima dužine između 40-50 metara.

Arheolog Marsin M. Przibiła rekao je za "Poljku nauku": „Nažalost, većina ostataka preminulih i grobni materijal uklonjeni su iz ovih sahrana dok je groblje još uvek bilo u upotrebi. Bilo je to ritualno ponašanje sa kojim se često susrećemo na grobljima iz tog perioda“.

Neke grobnice okružuju kvadratne odbrambene elemente izgrađene tokom 9.-10. Veka pre nove ere tokom perioda V (kasnog) bronzanog doba, za koje arheolozi veruju da su služile kao privremeni vojni kamp.

Bonus video:

(Espreso/heritagedaily)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.