NAJPRLJAVIJA PRIČA O KAPITALIZMU: Pijanci, GOLE ŽENE, sloboda govora, AFERE, droga, ATENTAT - ŽITIJE LERIJA FLINTA
Mojsije je oslobodio Jevreje, Linkoln je oslobodio robove, a ja sam oslobodio neurotičare, Foto: Profimedia

in memoriam

NAJPRLJAVIJA PRIČA O KAPITALIZMU: Pijanci, GOLE ŽENE, sloboda govora, AFERE, droga, ATENTAT - ŽITIJE LERIJA FLINTA

Ako vam je ljudsko telo opsceno, krivite proizvođača, a ne mene

Objavljeno: 17:08h

Ako u priči o uspehu Hjua Hefnera i njegovog "Plejboja" ima izvesne, skaradne, elegancije, makar i na način na koji je Harold Robins, u svom petparačkom maniru, opisivao eleganciju, onda je u slučaju Lerija Flinta i "Haslera" definitivno nema, ama baš nimalo. Sve što je Flint radio u svom životu i poslovnoj karijeri bilo je sirovo, bez šlifa i želje da se nešto izvede sa malo više stila. Verovatno je zbog ovog nedostatka takta i želje za foliranjem i postao tako živopisan, ali i bogat.

Leri Flint
foto: Profimedia

Flint je bio dete šljakera s dna društva - nadničara i domaćice iz Kentakija. Odrastao je u ekstremnom siromaštvu, a roditelji su mu se ubrzo razveli, tako da je nastavio da odrasta u porodici koja sa elementarnom funkcionalnošću nije imala nikakve veze; majka je neprestano menjala muškarce, otac je večito bio pijan i dovodio je kući raznorazne žene lakog morala. Pritom treba dodati da je Flintova mlađa sestra Džudi umrla od leukemije sa svega četiri godine.

Leri Flint
foto: Profimedia

Radio je svakakve poslove, još od najmanjih nogu. U vojsku je otišao već sa 15 godina, koristeći falsifikovani rodni list, a nakon službovanja zaposlio se najpre u lokalnoj fabrici, ogranku "Dženeral motorsa", te potom počeo da krijumčari alkohol. Kako bi skinuo policiju sa kičme, ponovo se vratio vojnoj službi, gde je proveo naredne četiri godine u mornarici, na nosaču aviona "Enterprajz".

Leri Flint
foto: Profimedia

Kad je ponovo obukao civilku, sa ušteđevinom od 1.800 dolara kupio je bar svoje majke u Dejtonu koji se zvao "Kivi" i koji će se ubrzo pokazati kao odlična investicija. Flint je nedeljno profitirao po 1.000 dolara od ovog posla, što mu je omogućilo da zakupio još dva bara i proširi posao. Kako je jednom ispričao, radio je po 20 sati dnevno kako bi sve stigao i uzimao amfetamine da bi izdržao taj tempo, a često je upadao i u tuče, razdvajajući pijane mušterije.

Leri Flint
foto: Profimedija

To ga je dovelo do ideje da umesto ćumeza za siromašne alkose, otvori nešto ekskluzivniji klub za imućnije klijente, kojima će ponuditi i dodatnu zabavu uz alkoholisanje. Uz pomoć brata Džimija i devojke Altee, koja će kasnije postati njegova žena, otvorio je prvi Hasler klub u kojem su počele da se pojavljuju golišave plesačice-hostese, a onda je, s obzirom da je klub postao veoma popularan, počeo da i u drugim gradovima otvara klubove s istim nazivom i koncepcijom.

Leri Flint
foto: Profimedia

Ubrzo je svaki klub, kako se procenjivalo, počeo da donosi godišnji profit između 260.000 i 520.000 dolara. U tom periodu, a radi se o kraju šezdesetih, Flint je inevestirao u razne poslove - kupio je jedan časopis za neženje, kao i poker-automate - ali nijedan se nije pokazao tako uspešan kao striptiz-barovi, tako da ih je ubrzo prodao.

Leri Flint
foto: Profimedija

Početkom sedamdesetih, Flint je počeo da štampa brošuru na dve strane, u crno-belom, o svojim klubovima, da bi je kasnije proširio na 16, pa na 32 strane i to u koloru. Par godina kasnije, ova brošura će se pretvoriti u punokrvni magazin za muškarce, koji će se distribuirati u čitavoj zemlji i postati poznat kao "Hasler" - zloglasniji i eksplicitniji brat "Plejboja" i "Penthausa".

Leri Flint
foto: Profimedija

Flint je prodajom ovom magazina uspeo da vrati dugove u koje su upali njegovi klubovi početkom sedamdesetih tokom naftne krize. Ali, nije se tu zaustavio - "Hasler" (u prevodu prevarant, diler, makro, nasilnik) je postajao sve eksplicitniji, pa je prvi štampao obnaženi ženski organ u krupnom planu, zbog čega je natovario na vrat drvlje i kamenje moralista, ali i povećao prodaju magazina kojem je istovremeno pretilo proterivanje sa tržišta zbog opscenosti, zašta su najzaslužnije sada već notorno legendarne naslovnice: ilustracija obnažene žene koja se melje u mašini za meso uz Flintov citat - nećemo više da kačimo žene kao da su komadi mesa; slika obnažene žene koju muškarac vodi na povocu; gola žena u hidžabu načinjenom od američke zastave; crnoputo žensko međunožje...

1 / 4 Foto: Printscreen

Ipak, njegov najjači poslovni potez bila je, sredinom sedamdesetih, kupovina paparaco fotografija bivše Prve dame SAD Žakline Džeki Kenedi Onazis, kako se gola sunča na plaži; platio ih je 18.000 dolara, a taj broj magazina prodat je u milion primeraka za svega nekoliko dana, što mu je donelo neviđeno bogatstvo i praktično mu omogućilo da s tom zaradom razvijete svoje buduće medijsko carstvo.

A ta priča je daleko zanimljivija i kompleksnija i formira novu legendu...

Gola Džeki Kenedi Onazis fotografisana je na grčkoj plaži Skorpios 1972. godine nakon što je paparacima informacije dojavio Aristotel Onazis, njen tadašnji muž!

Džeki se za Aristotela udala 1968. godine na opšte iznenađenje i uglavnom nezadovoljstvo članova porodice i prijatelja. Ipak, problemi su odmah počeli. Autor tvrdi da je odmah nakon venčanja Aristotel ostavio Džeki samu dve nedelje, koje je navodno proveo na “poslovnom putu”.

Onazis je sve vreme braka bio u javno-tajnoj aferi sa operskom pevačicom Marijom Kalas koristeći sve svoje medijske veze kako bi ponižavao Džeki.

Umoran od činjenice da se Džeki stalno žali na povredu privatnosti i uznemiravanje medija, Aristotel je lično dao deset fotografija, kao i detaljnu mapu i vreme kada će "udovica" biti na plaži – pričao je svojevremeno izvor upućen u ovu epizodu.

Zbog njih je Džeki zaradila nadimak “Grm od bilion dolara”, a njena deca su bila godinama ismevana.

Ove legendarne fotografije možete pogledati u galeriji ispod, pod uslovom da ste STARIJI OD 18 GODINA!

1 / 4 Foto: Profimedia

- Mojsije je oslobodio Jevreje, Linkoln je oslobodio robove, a ja sam oslobodio neurotičare - izjavio je Flint jednom prilikom, komentarišući svoj uspeh sa "Haslerom".

Leri Flint
foto: Profimedija

Kao što pomenusmo na početku, Flint je bio nalik na heroja iz palp romana Harolda Robinsa (čije knjige su takođe bile ogroman hit sedamdesetih godina i kasnije) - krenuo je od dna i stigao do vrha ne birajući sredstva, što je i bila sirova definicija uspeha u kapitalizmu tog vremena.

Probrana dela Harolda Robinsa
Probrana dela Harolda Robinsafoto: Printscreen Youtube

Čudno je da Robins nije napisao knjigu inspirisanu njegovim životom jer bi mu se baš uklopila u opus i tematiku, ali je zato Miloš Forman snimio veoma uspešan film 1996. godine "Narod protiv Leri Flinta" u kojem je Vudi Harelson glumio Flinta, a Kortni Lov - Alteu, najveću ljubav Flintovog života, bivšu striptizetu koja je je postala njegova četvrta žena i koja je umrla od SIDE sa svega 33 godine.

Leri Flint
foto: Profimedija

Flintov život nakon velikog poslovnog uspeha obeležila su suđenja na kojima se nametnuo kao borac za slobodu govora, insistirajući na Prvom amandmanu Ustava SAD, braneći svoju opskurnu publikaciju od navale moralista, što lažnih, što iskrenih - mada je mogao i da, na svojoj koži, oseti bes, u to vreme, sve jačih i brojnijih pokreta za borbu za ženska prava koji su smatrali da eksploatiše žene na odvratan način i da je njegov magazin "šovinističko đubre koje ponižava žene".

Leri Flint
foto: Profimedia

- Ako vam je ljudsko telo opsceno, krivite proizvođača, a ne mene - objasnio je vickasto Leri Flint svojim kritičarima.

Leri Flint
foto: Profimedia

Iako je imao solidnu podršku u narodu za svoje performanse kojima je izazivao državu i puritance, Flint je morao da plati prilično visoku cenu svog antiestablišmentskog koprcanja.

Dolazeći na jedno od suđenja za opscenost u Džordžiji, 6. marta 1978, Flinta je iz puške upucao Žozef Pol Frenklin, beli supremista i kasniji masovni ubica. Naime, nakon što je oslobođen optužbi za pucanje na Flinta, Frenklin je kasnije uhapšen u Misuriju zbog osam nepovezanih ubistava, za koja je utvrđeno da ih je počinio, te osuđen na smrt.

Leri Flint
foto: Profimedia

Navodni povod za Frenklinov gnev i napad na Flinta bila je činjenica da je pobesneo zbog scena međurasnog seksa u "Hasleru", tačnije, izludela ga je fotografija na kojoj obdareni crnac opšti sa lepom belom ženom, pa je dohvatio pušku i ustrelio Flinta! Flint je ipak preživeo, ali sa posledicama do kraja života, jer mu je donji deo tela bio oduzet i ostatak života je proveo u invalidskim kolicima, ako i na jakim lekovima protiv bolova jer su ga leđa nesnosno bolela.

Leri Flint
foto: Profimedija

Filnt je kasnije proširio posao na snimanje pornografskih filmova, otvaranje kasina, a još ranije je pored "Haslera" izdavao i druge publikacije. Sam Flint je pokušao da se aktivnije uključi u politiku na razne načine, ali su svi ti pokušaji bili osuđeni na propast, baš kao i jedna od njegovih poslednjih akcija kada je ponudio milion dolara onome do dovede do opoziva Donalda Trampa!

Leri Flint
foto: Profimedia

- Politika je moj hobi, mutljavina je moj posao - izjavio je Flint jednom prilikom.

Vudi Harleson kao Leri Flint
Vudi Harleson kao Leri Flintfoto: Profimedija

Njegov poslovni uspeh možda je najbolje objasniti rečenicom koju je upravo izgovorio Leri Flint i koja na najbolji i najjedostavniji način opisuje filozofiju njegovog posolovanja:

- Kad god bi izbio neki skandal, mi bismo se podrudili i nekako uvek uspevali da se u njega umešamo.

Leri Flint
foto: Profimedija

Bonus video:

(Espreso/Dejan Katalina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.