DA LI ZNATE KAKO IZGLEDA VERSKI SASTAV AMERIČKOG KONGRESA? Od 1960. godine stvari se ništa NE MENJAJU (GRAFIKA)
Značajna promena tokom poslednjih šest decenija je smanjenje protestantskih članova, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

DA LI ZNATE KAKO IZGLEDA VERSKI SASTAV AMERIČKOG KONGRESA? Od 1960. godine stvari se ništa NE MENJAJU (GRAFIKA)

Najveći među njima su protestanti, koji predstavljaju preko 55 posto svih članova kongresa, zatim katolici sa skoro 30 posto i Jevreji koji čine nešto više od 6 posto ukupnog zakonodavnog tela.

Objavljeno:

Prema istraživačkom centru Pev, preko 88 procenata od 531 trenutnog člana američkog Kongresa čine Hrišćani. Među njima je najviše protestanata, koji predstavljaju preko 55 odsto svih članova kongresa, zatim katolici sa skoro 30 posto i Jevreji koji čine nešto više od 6 posto ukupnog zakonodavnog tela.

Ove verske pripadnosti u Kongresu su gotovo identične prethodnom sazivu. Najveća razlika nastala je u povećanju broja članova koji su se identifikovali kao nespecifikovani ili drugi oblik protestantizma sa 16 članova. Sve ostale verske pripadnosti zabeležile su malu ili nikakvu promenu u ukupnom predstavljanju unutar Kongresa. Ovo je velikim delom zbog činjenice da se 464 od 531 trenutnog člana vraća iz prethodnog saziva.

Većina razlika u verskoj pripadnosti javlja se unutar Demokratske stranke. Otprilike 99 posto svih republikanaca identifikuju se kao hrišćani, dok 78 posto demokrata u Kongresu identifikuje isto. Oba broja su znatno iznad 65 posto Amerikanaca koji se pridružuju hrišćanstvu.

Infographic: Religious Composition of Congress | Statista You will find more infographics at Statista

Sve u svemu, prema Pev-u, poslednjih 60 godina kongresnih tela zabeležilo je vrlo malo promena u verskoj pripadnosti. Hrišćanstvo je i dalje dominantna religija koju upražnjava većina članova Kongresa. Značajna promena tokom poslednjih šest decenija je smanjenje protestantskih članova u korist katoličkih članova. Katolički izabrani zvaničnici u Kongresu beleže rast od preko 50 posto od 1960. godine, dok su protestantski članovi zabeležili obrnuti trend pada u istom periodu.

Bonus video:

(Espreso.rs/Statista.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.