NIJE NI ZNAO DA JE PANDEMIJA! Tinejdžer se posle 11 meseci probudio iz kome tokom koje je dva puta imao kovid
Džozef, Foto: printscreen

nerealno!

NIJE NI ZNAO DA JE PANDEMIJA! Tinejdžer se posle 11 meseci probudio iz kome tokom koje je dva puta imao kovid

Zbog pandemije porodica ne može da ga posećuje u centru, ali komuniciraju na Fejstajmu, a on se sav ozari kada ih vidi na ekranu.

Objavljeno:

Džozef Flavil (19), koji se posle skoro 11 meseci probudio iz kome, počeo je da komunicira s porodicom osmesima i treptanjem.

Prvog marta – tri nedelje pre nego što je u Velikoj Britaniji prvi put uveden karantin – Džoa su udarila su kola nedaleko od njegove kuće u Tatberiju (Stafordšir).

Dečko koji je u to vreme spremao završne ispite na Akademiji “Ferers” u Bartonu i bio kadet Korpusa za obuku omladine Britanskog ratnog vazduhoplovstva, hitno je prevezen u Opštu bolnicu u Lesteru, gde je šest meseci ležao u komi, a zatim je premešten u Centar za neurološku rehabilitaciju "Aderli Grin" u Stouku na Trentu. Za to vreme je dva puta imao kovid-19: jednom dok je još bio u komi i jednom nakon što se probudio.

Sadly a much loved member of our club Joe Flavill was badly injured in a road accident back in March which has left him...

Posted by Barton Hockey Club on Среда, 06. мај 2020.

Osim što otvara oči, poslednjih nekoliko nedelja može da pomera ruke i noge.

- Prvo je otvorio oči, ali nije ni na šta reagovao, ali poslednjih nekoliko nedelja neverovatno je napredovao – kaže za “Dejli mejl” njegova tetka Seli Flavil-Smit.

- Zaista se trudi da komunicira. Trepće, osmehuje se, a na zahtev pomera i udove.

Zbog pandemije porodica ne može da ga posećuje u centru, ali komuniciraju na Fejstajmu, a on se sav ozari kada ih vidi na ekranu.

- Možda ne zvuči kao bogzna šta, ali činjenica da može da “baci pet” neverovatan je napredak – kaže tetka.

Majci je mnogo teško što ne može da ga poseti, pogotovo što ne znaju da li on shvata situaciju, jer je nesreću doživeo pre prvog lokdauna.

– Kao da je prespavao pandemiju. Kako objasniti pandemiju nekome ko je bio u komi? – kaže Džoova tetka.

Ona dodaje da mnogo toga ne znaju o povredi mozga koju je pretrpeo i da im niko nije rekao šta mogu da očekuju. Majka mu pere veš i može da ga vidi s vrata kada ga donese, ali ne može da bude s njim.

Pre nesreće, Džo je bio u odličnoj fizičkoj i zdravstvenoj formi, strastveno je igrao hokej i kriket, jedrio na dasci i skijao. Trebalo je da dobije nagradu “Zlatni vojvoda od Edinburga” za dostignuća u sportu u Bakingemskoj palati.

Planirao je da posle završnih ispita malo putuje, pa su prijatelji i porodica smislili nešto posebno za njega. Oko 100 ljudi vozi bicikl, brzo hoda, trči i vesla kako bi simbolično “obišli svet”. Za 20 dana prešli su skoro 13.000 kilometara.

Na Fejsbuk stranici “Džoovo putovanje” dele fotografije i snimke kako bi on mogao da vidi šta rade. Na gofundme porodica i prijatelji prikupljaju novac za njegovo lečenje.

Bonus video:

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.