TRENUTNO SE DEŠAVA REVOLUCIJA NA VOL STRITU! Stari VUKOVI gube bitku protiv KLINACA SA REDDITA
Njujorška berza, Foto: Profimedia

neverovatno

TRENUTNO SE DEŠAVA REVOLUCIJA NA VOL STRITU! Stari VUKOVI gube bitku protiv KLINACA SA REDDITA

"Hoće li ovo završiti loše?", pita Thomas Hayes, generalni direktor hedge fonda Great Hill Capital. "Naravno. Ali ne znamo kada."

Objavljeno:

Deonice jedne američke firme za videoigre porasle su više od 300 odsto u proteklih nedelju dana što je rezultat borbe između privatnih i profesionalnih ulagača, piše BBC.

Fizička trgovina videoigara Gamestop verovatno je nešto poput relikvije u svetu koji se posve preselio na internet. Ali, njene su donice na berzi u New Yorku u sredu porasle za dodatnih 116 odsto.

Analitičari za to odgovornima smatraju tehnološki potkovane mlade trgovce za koje kažu da preuzimaju hedge fondove što je sukob koji ima generacijski prizvuk.

Bitka je to između profesionalaca s Wall Streeta i veštih investitora koji koriste platforme društvenih mreža poput Reddita. I u ovom trenutku su nadmoćni i imaju prednost.

Čini se čudnim, kaže Neil Wilson s Markets.com: "Vidimo neke stvarno smešne poslove u nekim zakutcima tržišta."

"Hoće li ovo završiti loše?", pita Thomas Hayes, generalni direktor hedge fonda Great Hill Capital. "Naravno. Ali ne znamo kada."

Što povećava cenu Gamestopa? Sigurno ne dobre vesti iz same firme. Gamestop - koji je jedan profesionalni investitor opisao kao "neuspešnu firmu sa sedištem u trgovačkim centrima" - ostvario je gubitak od 795 miliona dolara 2019., a verovatno i nekoliko stotina više u 2020. godini.

Ali to nije odvratilo vojsku trgovaca s društvenih mreža, s pristupom besplatnim i jeftinim platformama za trgovanje, poput Robinhooda, i koji verovatno tokom lockdowna imaju puno slobodnog vremena. Razmenjivali su savete i povećavali cene putem Redditovog chata Wallstreetbets.

Gamestop nije jedina deonica koja ih zanima - Blackberry, AMC i Nokia Oyjis su još neke - ali trenutno traje bitka između Golijata poput hedge fondova i velikih ulagača, te Davida kojeg čine Redditovi privatni igrači.

Ključno za ono što se događa je "kratki spoj", pri čemu, recimo, hedge fond posuđuje deonice firme od drugih ulagača u uverenju da će cena deonica pasti.

Hedge fond prodaje te posuđene dionice na tržištima, na primer, po 10 dolara, čeka dok ne padnu na 5 dolara i otkupljuje ih natrag. Posuđene deonice vraćaju se prvobitnom vlasniku, a hedge fond ostvaruje dobit.

To je pomalo pojednostavljena teorija.

Gubici od dve milijarde dolara

Gamestop je firma čije su deonice na Wall Streetu trenutno najizloženije ovakvim burzovnim špekulacijama, a smatra se da je oko 30 odsto deonica u rukama zajmoprimaca hedge fondova. Ali, Redditovi maloprodajni ulagači upustili su se u mahnito kupovanje deonica i trgovanje opcijama - povećavajući cenu i stavljajući profesionalce u "kratkoročnu stisku".

U ovom intenzivnom trgovačkom okruženju, veliki ulagači s Wall Streeta vraćaju se na tržište kako bi ograničili svoje gubitke - a potražnja će još više povećati cenu. Jedan hedge fond, Melvin Capital Management, navodno je trebalo spašavati s više od dve milijarde dolara kako bi se pokrili gubici na nekim dionicama, uključujući Gamestop.

Za mnoge investitore s Reddita nije stvar samo u zarađivanju novca. Oni su namirisali krv.

Nakon čitanja tema s Reddita analitičar Neil Wilson kaže da je bitka malih trgovaca s Wall Streetom očito lične prirode.

"Među mnogim čudnim aspektima ove priče, ono što je toliko neobično je lični aktivni angažman trgovaca koji pumpaju cene deonica. Izgledaju vraški zaokupljeni prelaskom na Wall Street, čini se da mrze hedge fondove, a chatovi su prepuni uvreda o novcu 'boomera'.

"To je generacijska borba, redistributivna, koja se sastoji od pljačke bogatih da bi se dalo siromašnim milenijalcima."

Ali mnogi veliki investitori odbijaju popustiti i nastavljaju držati svoje deonice Gamestopa na najnižim cenama. Vjeruju da će plima uključiti Redditov instinkt krda i da će se deonice Gamestopa vratiti na normalan nivo.

"Ovo nisu uobičajena vremena i iako je ova stvar s Redditom fascinantna za gledanje, ne mogu si pomoći, ali mislim da ovo za neke verovatno neće dobro završiti", rekao je strateg Deutsche Banka Jim Reid.

Suze i glavobolje

Za veterane na berzi to je primer ludila špekulativnog trgovanja koje može završiti samo suzama. A za regulatore je to glavobolja, jer bi oni trebali smanjiti tržišnu manipulaciju.

Jacob Frenkel, bivši advokat u SEC-u, Komisiji za vrednosne papire i berze, tom je glavnom američkom finansijkom regulatoru rekao: "Takva nestabilna trgovina podstaknuta mišljenjima gde se čini da malo korporativnih aktivnosti opravdava kretanje cena upravo je ono od čega se sastoje istrage SEC-a. "

Međutim, drugi stručnjaci vjeruju da legija ulagača s Reddita predstavlja generacijski pomak u stavu prema novcu i korištenju nove tehnologije.

"Mislim da ovo nije moda", rekao je John Patrick Lee, stručnjak za ulaganje u videoigre u VanEcku. "Trgovac na malo neće se oslanjati na Wall Street kako bi upravljao svojim novcem i definitivno sada vidim antagonistički odnos između stare garde Wall Streeta i pojedinačnih trgovaca kojih ima sve više", rekao je.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.