DŽO BAJDEN NAJAVIO VELIKU PROMENU U AMERICI: Juče je potpisao dve važne uredbe
Džo Bajden, Foto: Profimedia

POLITIKA

DŽO BAJDEN NAJAVIO VELIKU PROMENU U AMERICI: Juče je potpisao dve važne uredbe

Kako prenosi AP, Bajden je pre potpisivanja uredbe istakao da vlada mora da promeni čitav svoj pristup pitanju rasne jednakosti.

Objavljeno:

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je uredbu kojom se zabranjuje oslanjanje Ministarstva pravde na privatne zatvore i sprovođenje diskriminatorne stambene politike.

Kako prenosi AP, Bajden je pre potpisivanja uredbe istakao da vlada mora da promeni čitav svoj pristup pitanju rasne jednakosti.

"Moramo sada da se promenimo. Biće potrebno vreme, ali ja znam da mi to možemo da uradimo i čvrsto verujem da je nacija spremna za promenu. Ali vlada mora takođe da se promeni“, rekao je Bajden.

On je dodao da je zemlja manje prosperitetna i bezbedna zbog pošasti sistemskog rasizma.

Nova odluka koju je Bajden potpisao saveznoj vladi takođe ponovo nalaže da poštuje plemenski suverenitet i da odbaci diskriminaciju protiv zajednica poreklom iz Azije i sa ostrva Pacifika zbog pandemije korona virusa.

Odluka ističe ksenofobiju usmerenu na ove zajednice, koja je u velikoj meri posledica opasne retorike Trampove administracije od početka pandemije, kako smatraju zvaničnici iz Bele kuće.

Bajden je novom odlukom uputio Ministarstvo za stanovanje i urbani razvoj da preduzme korake u cilju promovisanja ravnopravnosti u stambenim politikama, kao i da preispita efekte Trampovih akcija koje su možda mogle da podriju javne politike i zakone.

Osim toga, ova uredba propisuje da Ministarstvo pravde neće moći da obnovi ugovore sa privatnim kazneno-popravnim ustanovama, a ovo je prvi korak koji ima za cilj da spreči da korporacije profitiraju od slanja osuđenika na odsluženje zatvorske kazne, ocenio je Bajden.

Nova odredba usvojena je nakon što je Bajden juče potpisao odluku kojom se ukida zakon iz vremena Trampove administracije o zabrani služenja vojske za transrodne osobe. Prošle nedelje novi američki predsednik potpisao je odluku kojom se ukida Trampova zabrana za dolazak u SAD putnika iz nekoliko muslimanskih i afričkih zemalja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.