DEPRESIJA SVE PRISUTNIJA U BELGIJI: Istraživanja su pokazala KOGA će najpre zahvatiti u periodu KRIZE!
Pad raspoloženja, Foto: Filip Plavčić

porast depresije

DEPRESIJA SVE PRISUTNIJA U BELGIJI: Istraživanja su pokazala KOGA će najpre zahvatiti u periodu KRIZE!

U belgisjkom istražživanju se navodi i da osoba koja se oseća usamljeno ima 48 odsto veće šanse da bude nesrećna u kriznim vremenima

Objavljeno: 15:15h

Belgijsko istražživanje o sreći pokazuje nagli porast usamljenosti i depresije uslovljenih pandemijom kovid-19 što je posebno izražženo tokom drugog talasa.

U istražžijvanu sprovedenom tokom decembra 2020. godine Belgijanici su konstatovali pad u ”žživotnom zadovoljstvu”, čak i u odnosu na prvi talas pandemije tokom proleća prošle godine.

Njih 30 procenata je izjavilo da se oseća srećno, a tek 17 procenata da oseća ”istinsku radost”, što je pad od 40, odnosno 23 procenat iz prvog talasa pandemije i početka zatvaranja Belgije.

Čak 73 procenata ispitanika reklo je da se oseća umereno do vrlo usamljeno, u odnosu na 65 procenata tokom prvog talasa.

Među mladima, starosti od 18 do 34 godine, taj procenat je bio još veći i stigao do 78 procenata.

U belgisjkom istražživanju se navodi i da osoba koja se oseća usamljeno ima 48 odsto veće šanse da bude nesrećna u kriznim vremenima.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, koje datiraju od pre pandemije, u EU svaki četvrti stanovnik pati od depresije ili anksioznosti.

Depresija je glavni uzrok bolovanja (50 odsto) u EU, dok godišnji troškovi poremećaja raspoložženja i anksioznosti u EU iznose oko 170 milijardi evra godišnje, navodi SZO.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.