JEDNA DRŽAVA PORODILJAMA PLAĆA I DADILJU? Pravila o odsustvu majki sa posla su različita širom sveta
Finansijska pordrška, Foto: Profimedia

PRAVA MAJKI I PORODILJA

JEDNA DRŽAVA PORODILJAMA PLAĆA I DADILJU? Pravila o odsustvu majki sa posla su različita širom sveta

U Srbiji Zakon o radu porodiljsko odsustvo deli na dva dela

Objavljeno:

U većini zemalja vlade štite prava majki i porodilja, te im uz finansijsku podršku omogućavaju da provedu vreme sa svojim bebama. Nisu pravila, međutim, u svakoj zemlji ista. Tako je u pojedinim državama obavezno da na porodiljsko odsustvo idu i majke i očevi, negde država plaća i dadilje, a razlikuje se i broj slobodnih dana za roditelje.

Prema analizama, u svega dva odsto zemalja na svetu (uključujući i Sjedinjene Američke Države) propisi o finansijskoj podršci i materinskim dodacima nisu regulisani zakonom.

U Srbiji Zakon o radu porodiljsko odsustvo deli na dva dela. Prvi deo se naziva porodiljsko odsustvo jer se povezuje sa porođajem, i oporavkom od istog. Zaposlena žena ima pravo da otpočne porodiljsko odsustvo najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre vremena određenog za porođaj. Porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja.

Zaposlena žena, po isteku porodiljskog odsustva, ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva. Dakle, drugi deo odsustva vezan je za negu deteta (počinje od momenta kada se navrše tri meseca od porođaja), i s obzirom na ovu činjenicu, može da ga koristi i otac deteta umesto majke.

Portal Bright Side je izračunao koliko dana traje porodiljsko odsustvo u različitim zemljama i otkrio koje uslove vlade nude majkama i očevima.

Beba
foto: EPA/PIYAL ADHIKARY

Velika Britanija

Trajanje roditeljskog odsustva: 365 dana.

U ovoj velikoj državi, roditeljima je dozvoljeno da podele roditeljsko odsustvo. Kako se navodi, mama je dužna da koristi samo porodiljsko odsustvo u trajanju od dve nedelje, dok ostatak vremena tata, kao i mama, mogu da brinu o svojoj bebi.

Švedska

Trajanje roditeljskog odsustva: 240 dana.

Roditelji iz Švedske mogu roditeljsko odsustvo podeliti među sobom. Inače, 60 dana pripada samo ocu i ako ih ne iskoristi, oni "ističu".

Poređenja radi, u Srbiji, očevi mogu da "preuzmu" od majki porodiljsko odsustvo onda kada beba napuni tri meseca, a do tada samo majke mogu da ga koriste.

Hrvatska

Trajanje roditeljskog odsustva: 410 dana.

U susednoj zemlji porodiljsko odsustvo zaista se izdvaja: traje više od godinu dana i Fond zdravstvenog osiguranja isplaćuje mamama 100 odsto njihove mesečne zarade dok beba ne napuni 6 meseci.

Kazahstan

Trajanje roditeljskog odsustva: 126 dana.

U slučaju komplikacija na radu ili ako se rode dve ili više beba, deo odsustva nakon porođaja produžava se do 10 nedelja. Mame takođe mogu da koriste odsustvo za negu deteta dok njihovo dete ne napuni tri godine.

Finska

Trajanje roditeljskog odsustva: 126 dana.

Finska je jedna od ekonomski jakih zemalja, te u skladu s tim organizuje i mogućnosti za posao i roditeljstvo. Naime, umesto porodiljskog odsustva, majke mogu da dovedu decu u predškolsku ustanovu ili zaposlie dadilju koju im je obezbedila vlada.

Beba
foto: Ilustracija, EPA-EFE/JAWAD JALALI

Portugal

Trajanje roditeljskog odsustva: 120 dana.

U ovoj zemlji je deo sa korišćenjem poroditeljskog odsustva za očeve vrlo interesantan. Prema zakonu, tata ne bi trebalo da provodi manje od pet dana sa svojom bebom i biće kažnjen ako pokuša da izbegne obavljanje svojih dužnosti.

Island

Trajanje roditeljskog odsustva: 90 dana.

Ako se porodiljsko odsustvo odobrava samo majci, odsustvo radi nege deteta sledi formulu "3-3-3": majci se daju 3 meseca, ocu 3 meseca, a preostala tri meseca dele oba roditelja.

Francuska

Trajanje roditeljskog odsustva: 112 dana.

Ovaj period se može podeliti na dva dela (2 meseca pre porođaja i 2 meseca posle) ili mame mogu imati više vremena nakon porođaja. Ako je žena zdrava i oseća se dobro, možda će imati samo tri nedelje odsustva pre porođaja. Ženi je dozvoljeno da radi sve dok nije trudna više od 36 nedelja.

Kina

Trajanje roditeljskog odsustva: od 90 dana.

U Kini je takođe interesantno rešeno vreme porodiljskog odsustva majke. "Od" znači da dužina porodiljskog odsustva zavisi od starosti žene: što je starija, njeno odsustvo će biti duže.

Indija

Trajanje roditeljskog odsustva: od 84 dana.

U Indiji poput Kine vreme porodiljskog se računa "od", međutim, ovde se dužina tog odsustva ne odnosi na starost majke, već na broj dece. Žene će imati 182 dana odsustva samo ako očekuju prvu ili drugu bebu. Ako će žena roditi svoje treće dete +, njeno porodiljsko odsustvo trajaće samo 84 dana.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Trajanje roditeljskog odsustva: od 45 dana.

Još jedna zemlja u kojoj se porodiljsko odsustvo računa "od", ali se ipak računa potpuno drugačije od Kine i Indije. "Od" u UAE znači da porodiljsko odsustvo zavisi od posla žene. Žena koja radi u privatnoj kompaniji može da uzme odsustvo od 45 dana, uključujući pre i posle porođaja. Ako žena radi u vladi, ona ima porodiljsko odsustvo u trajanju od 90 dana.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.