BILA JE TO NAJVEĆA NEPRAVDA NA SVETU, ŽENA GA JE NEVINOG SMESTILA U ZATVOR! Izašao posle 37 godina, URADIO OVO
Nevini robijaš, Foto: printscreen

sećate se ove priče?

BILA JE TO NAJVEĆA NEPRAVDA NA SVETU, ŽENA GA JE NEVINOG SMESTILA U ZATVOR! Izašao posle 37 godina, URADIO OVO

Konačno je na slobodi, a evo šta je poručio ženi koja ga je poslala na robiju

Objavljeno:

Valter Forbs bio je student 1982. godine kada se isprečio između dve zavađene grupe ispred bara u njegovom rodnom gradu u Mičigenu.

Jedan od muškaraca koji je učestvovao u tuči, Denis Hol, osvetio mu se sutradan tako što ga je upucao 4 puta. Međutim, kada je Hol stradao u podmetnutom požaru, Forbs je osuđen na doživotnu robiju bez mogućnosti uslovne kazne.

Danas, posle skoro 40 godina provedenih iza rešetaka, našao se na slobodi jer je utvrđeno da je nevin.

Kako se navodi, Denis Hol je nastradao u požaru u svom stanu u Džeksonu. Njegova verenica je uspela da pobegne sa ćerkom. Vatrogasci su na osnovu pronađenih dokaza zaključili da se radi o podmetnutom požaru, pronašli su plavi kanister za benzin, između ostalog.

Forbs kaže da je čuo za Holovu smrt na radijskom jutarnjem programu.

"Tada mi je kroz glavu proletela misao da će nekako pokušati to da mi smeste", rekao je.

Tri meseca nakon požara, mlada majka Enis Kenebru se obratila policiji.

Rekla je da je videla Forbsa i još dva muškarca kako nose benzin u crvenim kanisterima nedaleko od zgrade, u vreme izbijanja požara, i kako ga polivaju. Iako su se njene tvrdnje razlikovale od nalaza vatrogasaca, Forbs je optužen, dok su druga dva osumnjičena oslobođena optužbi.

Policija je takođe dobila anonimni poziv u kome se tvrdilo da je požar podmetnuo vlasnik zgrade.

Naime, vlasnik Dejvid Džons je osigurao zgradu dva meseca pre požara. Džons je preminuo pre nego što je jedna pravna klinika iz Mičigena preuzela Forbsov slučaj.

Kada je Forbs osuđen, jedan svedok je tvrdio da ima poznanika koji je priznao da mu je Džons platio da podmetne požar za 1.000 dolara, stoji u sudskim dokumentima.

Međutim, nejasno je da li su vlasti išta uradile po ovom pitanju.

Osim toga, Džons se 1990. godine izjasnio da nije kriv za bespravno sticanje novca od osiguranja posle požara u obližnjem okrugu Livingston.

Forbs je o tome čitao u novinama, u zatvoru, i pomislio kako su dva slučaja veoma slična i da Džons očigledno ima već matricu po kojoj "operiše".

Pravna klinika iz Mičigena, sastavljena od advokata i studenata prava, preuzela je Forbsov slučaj 2010. godine, a svi su bili začuđeni kako je čovek osuđen na osnovu svedočenja samo jedne osobe.

"Znali smo da želimo da pričamo sa svedokom i njenu priču, a znali smo da postoji još jedan svedok", rečeno je iz pravnog tima.

Advokat Imran Sajed i njegov tim su potražili Enis Kenebru. Napokon, iako je imala ozbiljne respiratorne probleme, pozvala ih je u prijateljevu kuću u Džeksonu, 2017. godine.

"Priznala je. Rekla je da je imala 19 godina i da su dva muškarca iz kraja to iskoristila. Nedeljama nakon požara, prišli su joj i ubedili da optuži Forbsa i još dva muškarca za požar", naveli su.

"Zapretili su da će mi ubiti decu, roditelje, srodnike i mene ukoliko to ne uradim i posvedočim na sudu. Sve što sam rekla policiji i sudu je bila laž. Koliko znam, Valter nije imao nikakve veze sa ovim zločinom", rekla je.

Okružni sud u Džeksonu je saslušao sve tvrdnje o ovom slučaju u maju i junu, a sudija je naposletku odbacio Forbsovu presudu ove jeseni i on se našao na slobodi 20. novembra.

Forbs kaže da se nada da će nastaviti posao koji je započeo u zatvoru, sa grupama koje se bave reformama zatvorskog sistema.

Sajed je prvi put počeo da radi na ovom slučaju kao student na Pravnoj klinici i posvetio mu se tokom prve decenije svog advokatskog rada.

"Slučaj je zapravo krajnje jednostavan, tužno je što je za to moralo da prođe 38 godina", rekao je.

Forbs je istakao da nikada nije gubio nadu.

"Živeo sam znajući da jednog dana moram biti slobodan", rekao je Forbs koji nije ljut na Enis.

"Mislim da je i ona bila žrtva koja je uvučena u sve ovo i nije znala kako da se izbori sa tim. Ne gajim nikakvu gorčinu prema njoj, opraštam joj. Nadam se da će nastaviti sa svojim životom", poručio je.

(Espreso.co.rs/cnn)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.