STRAVIČNO STVORENJE IZ AUSTRALIJSKIH ŠUMA: Kako su OZIJI nasamarili CEO SVET, ovo nam NAMERNO RADE! (VIDEO)
Navodno iskače iz žbunja i napada prolaznike, Foto: Profimedia

čudovišta

STRAVIČNO STVORENJE IZ AUSTRALIJSKIH ŠUMA: Kako su OZIJI nasamarili CEO SVET, ovo nam NAMERNO RADE! (VIDEO)

Mit ili stvarnost

Objavljeno: 17:22h

Kada je britanska novinarka obukla zaštitnu opremu jer je odlučila da se suoči sa još jednom divljom životinjom iz Australije, nije ni slutila da će njen video postati viralan. Ta strašna životinja bila je obična koala, ali ona to nije mogla da pretpostavi, jer pravu istinu znaju samo Australijanci.

Brojne su priče o ovom stvorenju koje kruže australijskom popularnom kulturom poslednjih decenija. Interesantno je njega niko, zapravo, nikada nije video, ali da je strah koje one izazivaju prilično realan.

Reč je o "letećem medvedu", stvorenju koje živi u krošnjama divlje Australije i napada ljude tako što, doslovno, ispada iz žbunja i kida glave.

Turistima i svakome ko se zatekne u Australiji po prvi put, nije nimalo prijatno kada ga preplave pričama da se čuva od misteriozne životinje, a sada je i zvanični sajt Muzeja Australije objavio lažnu informaciju kojom se upozorava na susret sa "letećim medvedom".

Autor i osnivač vebsajta "Mitska Australija", Jan Kout podseća da se ipak radi o mitskom stvorenju, u rangu čudovišta iz Loh nesa, zmajeva, jetija itd. Navodi da se ne zna tačno odakle je potekla prvobitna ideja, ali se ovaj pojam najviše beleži osamdesetih godina, kada je popularna kultura bila fokusirana na žanr komedije i parodije.

Ovo mitsko biće ubraja se u kulturnu baštinu Australije, kao deo Ozi humora, zastrašivanja male dece na kampovanju, priče o legendama i ponosa na svoje najsmrtonisnije životinje. "Reakcije turista su neprocenjive, istripovano gledaju u krošnje", dodaje Kout.

Međutim, ironija nije na strani fikcije, jer su arheolozi utvrdili nekadašnje postojanje životinje na australijskom tlu, a reč je o vrsti marsupijskog lava koji je izledao iz drveća.

"Poenta je da naučimo mlade Australijance da prihvataju svoje poreklo i tradicionalnu kulturu u koje spadaju urbane legende, i da nije cilj da one zastraše turiste već upravo da im približe deo svog nacionalnog identiteta", završava Kout.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Cnn.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.