SADA NIJE ŠALA NI GLUPA TEORIJA! Asteroid sve BRŽE IDE ka ZEMLJI, a evo i tačna GODINA kada će nas UDARITI!
Asteroid Apofis, prema poslednjim proračunima astronoma, trebalo bi da se približi Zemlji 2068. godine., Foto: Print Screen Youtube

ARMAGEdon

SADA NIJE ŠALA NI GLUPA TEORIJA! Asteroid sve BRŽE IDE ka ZEMLJI, a evo i tačna GODINA kada će nas UDARITI!

Prema njihovoj računici, šansa da pogodi našu planetu je 1 prema 150.000

Objavljeno:

Asteroid Apofis, nazvan po egipatskom bogu haosa, približava se Zemlji i ubrzava, a naučnici su izračunali kada bi mogao da stigne do naše planete. Ipak, navode da je mala verovatnoća da će udariti u Zemlju.

Asteroid Apofis, prema poslednjim proračunima astronoma, trebalo bi da se približi Zemlji 2068. godine.

Prema njihovoj računici, šansa da pogodi našu planetu je 1 prema 150.000.

Kako je objasnio Dejvid Tolen, astronom sa Univerziteta Havaji, Apofis ubrzava zahvaljujući tzv. Jarkovski efektu, odnosno različitim temperaturama hemisfera asteroida, zbog čega mu se menja i orbita.

Ovaj asteroid otkriven je 2004. godine i od tada je pod stalnim nadzorom astronoma, piše „Lajvsajens“.

Iako su precizno izračunali kada bi mogao da se približi Zemlji, naučnici još ne mogu da tvrde da će nas i promašiti, jer još ne mogu da izračunaju uticaj solarnih vetrova i Sunčeve gravitacije na putanju asteroida.

Prvi bliski susret Zemlje sa Apofisom trebalo bi da bude već 2029. godine, kada će on još detaljnije biti proučen, a biće vidljiv i golim okom.

„Najvidljiviji će biti 13. aprila 2029. godine. To približavanje će biti kritično, jer ćemo na osnovu njega moći da predvidimo scenarije za budućnost“, kaže Tolen.

Naučnici su ranije davali mnogo katastrofičnija predviđanja za susret Apofisa i Zemlje 2029. godine, izračunavši da postoji čak 3 odsto mogućnosti da asteroid udari u našu planetu. Međutim, takve kalkulacije su kasnijim proučavanjem odbačene.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.