OVO SU NAJVEĆE TAJNE STARIH INDIJANACA! Jedan poznati naučnik im je bio POGLAVICA, a imali su i TREĆI POL! (FOTO)
Indijanac, Foto: Print Screen Youtube

indijanci

OVO SU NAJVEĆE TAJNE STARIH INDIJANACA! Jedan poznati naučnik im je bio POGLAVICA, a imali su i TREĆI POL! (FOTO)

Događalo se da pristupe istopolnom braku, ali oni na to nisu gledali kao na homoseksualnu vezu, zbog gore pomenutog objašnjenja.

Objavljeno:
  • 1

Njihovo ime posledica je zabune, po kojoj se verovalo da su to narodi koji naseljavaju prostor Indije, a ne Amerike. Zato, danas se sve ređe čuje da ih neko zove Indijancima, već se umesto tog imena upotrebljava izraz –američkim domorodcima.

Naseljavali su prostor od polarne Aljaske i severne Kanade, pa sve do prostora na jugu, koji su zvali „Tierra del Fuego“ (vatrena zemlja), a danas su to Čile i Argentina. Plemena su se međusobno razlikovala po fizičkom izgledu, običajima, jeziku i kulturi.

Indijanac svira
Indijanac svirafoto: Printscreen/yputube

Neka plemena su namerno savijala stabla drveća dok su bile mladice, kako bi označavali staze i ostavljali oznake za sobom. Neka od tih stabala su se održala do danas, pa predstavljaju po malo misteriozne prirodne spomenike kulture.

Čuveni Aleksandar Graham Bel (Alexander Graham Bell), čovek koji je izmislio telefon, Indijanci iz plemena „Mohawk“, proglasili su svojim počasnim poglavicom, zbog svog rada na prevodu i dokumentovanju njihovog jezika. Beleži se da je Bel provodio dosta vremena sa njima, te da je učestvovao u njihovim ritualnim plesovima i nosio njihovu nacionalnu nošnju.

Aleksandar Bel
Aleksandar Belfoto: Print Screen Youtube

Prema ispitivanjima, koja su sprovedena 1995. godine, preostala plemena više vole da se nazivaju Indijancima nego domorocima.

Pleme „Juki“ (Yuki), koje je naseljavalo prostore današnje Kalifornije (California), imao je sistem brojanja od 8 cifara umesto 10, iz prostog razloga što oni nisu brojali prste, već razmake među njima, kojih ima 8.

Pleme koje je nama poznato kao „Čiroki“ (Cherokee), zove se ustvati Tsalagi, jer oni u svom jeziku nisu imali glasove koji bi mogli da formiraju ime Čiroki.

Neka plemena su u okviru svojih običaja, prepoznavala i treći pol, pored muškog i ženskog. Smatrali su da te osobe imaju dva duha u jednom telu i da se istovremeno manifestuje duh sa muškim odlikama ali i još jedan, sa ženskim. Na taj način, oni su dali objašnjenje feminiziranih muškaraca, ali i muškobanjastih žena. Događalo se da pristupe istopolnom braku, ali oni na to nisu gledali kao na homoseksualnu vezu, zbog gore pomenutog objašnjenja.

Indijansko pleme
Indijansko plemefoto: Print Screen Youtube

Rimokatolički papa Pavle III, 1537. godine, bio je prinuđen da izda dekret u kome kaže da su Indijanci –racionalna bića sa dušom-, kako bi pokušao da umanji stepen porobljavanja ovog naroda.

Reč koja označava ime plemena Mohavi, „Mohavk“, u prevodu sa njihovog jezika znači –oni koji jedu ljude-. Inače, veliki je broj žena u plemenima bio, koje su bile ratnice i usavršavala gađanje strelom i jahanje do savršenstva.

Drvo sekvoja je dobila ime u čast poglavice plemena Čiroki (Tsalagi), koji se upravo zvao Sekvoja. Tu počast su mu odali jer je podučavao svoj narod i smatra se da ih je on i opismenio.

Sekvoja - najviše drvo na svetu
Sekvoja - najviše drvo na svetufoto: Print Screen Youtube

Bonus video:

(Espreso.co.rs/10naj.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media