SIN SELJAKA, TREBALO JE DA PREUZME IMANJE, A POSTAO JE NAJČUVENIJI VIRUSOLOG! Ko je Kristija Drosten heroj Nemačke?
Drosten, visoki čovek sa kovdžavom kosom i pomalo podrugljivim osmehom, malo i uživa u popularnosti, Foto: Printscreen

koronavirus

SIN SELJAKA, TREBALO JE DA PREUZME IMANJE, A POSTAO JE NAJČUVENIJI VIRUSOLOG! Ko je Kristija Drosten heroj Nemačke?

Drosten se ne ustručava da upozori na rizik od ukidanja restrikcija, pa je za neke Nemce zao momak koji uništava ekonomiju

Objavljeno:

Direktor Instituta za virusologiju bolnice "Charité" u Berlinu prof. dr Kristijan Drosten vodeća je figura borbe Nemačke u borbi sa korona virusom. Njegovi saveti se slušaju širom sveta, ali je naišao i na kritike i osude, čak mu prete i smrću.

Virusolog iz Nemačke je objašnjavao KOVID-19 od samog početka pandemije, smireno i na jeziku koji svi razumeju, piše nemački "Fokus".

Ali nije sve svima dopadalo ono što je Drosten umeo da kaže. Ipak, jednog dana imaće štošta da ispriča unucima o "ludoj" 2020. kada su ga tražili domaći i strani mediji, ministar zdravlja pitao za mišljenje, skoro svakog dana bio na TV-u ili se čuo sa radija ali i kada su ga optuživali za nepravedne motive, neprijateljsko rasploženje zbog čega je dobijao pretnje smrću i nije spavao noću.

"Fokus" ističe da je Drosten informacije o KOVID- 19 saopštavao na informisaniji, opušteniji i jasniji način od mnogih kolega i samoproglašenih stručnjaka. Nemački portal napominje da nedeljama brojni stručnjaci otkrivaju mišljenja i otkrića o koroni, ali da to niko ne čini kao Drosten.

foto: Youtube printscreen

Njegova ekspertiza zasnovana je na revolucinarnom radu o virusu SARS tokom epidemije 2002/2003. Bio je uključen u njegovo otkriće i sa kolegom je uspeo da razvije dijagnostički test na tada novi virus iz porodice korona.

Drosten se ne ustručava da upozori na rizik od ukidanja restrikcija, pa je za neke Nemce zao momak koji uništava ekonomiju kako je nedavno izjavio za "Gardijan".

A njegova popularnost kao naučnika raste pa se našao na naslovnoj strani lajfstajl magazina. Muzičar Bodo Wartke je 30. aprila na televiziji predstavio pesmu "Kristijan Drosten" o čoveku kojem su za vreme epidemije Nemci mnogo puta verovali.

"Fokus" piše da Drosten, visoki čovek sa kovdžavom kosom i pomalo podrugljivim osmehom, malo i uživa u popularnosti.

Kristijan Drosten (47) koji je u braku sa Sandrom Junglen, virusologom, i sa kojom ima dvoipogodišnjeg sina, poznat je i emisijama na radiju NDR info, a njegove procene trenutnih dešavanja u svetu i evoluacije novih studija prati prosečno 15 miliona ljudi, tri puta nedeljno. Emisija je nominovana za "Grimmepreis" nagradu za ovu godinu.

foto: Printscreen

Izuzetno je dragoceno to što Drosten u podkastu složena naučna saznanja predstavlja na jednostavan i razumljiv način što je veoma važno za radio.

Što se pandemija više širila, rasla je potreba za informacijama, ali je Drosten bio izričit da on samo daje stručne, ali ne i političke preporuke, odnosno odgovore poput odgovora na pitanja do kada će vrtići biti zatvoreni. O ovome drugome može da govori samo kao otac i građanin.

Velika njegova prednost je to što nije hladan prema potrebama ljudi što je potvrdio i za "Gardijan" rekavši da ne spava zbog mejla oca troje dece koji ga je pitao o virusu.

Ipak, borba sa kritikama nije bila laka. Optuživali su ga da će zbog epidemije profitirati pa je postojala opasnost da se u jednom momentu povuče u laboratoriju.

Drosten je neko ko svoja saznanja uvek odmah izlaže međunarodnoj zajednici. Smatra da se znanje treba to pre deliti među naučnicima.

Dobitnika brojnih nagrada, poput priznanja Evropskog društva za kliničku virusologiju i Nemačke istraživačke fondacije, na Tviteru prati 290 hiljada ljudi.

Kristijan Hajnrih Marija rođen je u Lingenu, kao najstariji sin farmera i trebalo je da preuzme porodičnu farmu u Emslandu. Ali njega su zanimale druge stvari, tačnije nauke: hemija, biologija i medicina. Doktorirao je 2000. godine na Institutu u Frankfurtu. Istraživanjem virusa bavio se na Institutu za tropsku medicinu u Hamburgu, pa na Institutu za virusologiju Univerzitetske bolnice u Bonu da bi na kraju završio u Institutu u Berlinu na čijem je čelu od 2017.

Rekao je da se iz malog Bona preselio u veliki Berlin jer mu je bila potrebna stimulacija velikog grada baš kao i njegovoj supruzi.

Rodni kraj nije zaboravio, brine o roditeljima, a kada priča o ugroženim starijim osobama od virusa, često pominje njih i prijatelje. Otac pažljivo sluša njegove savete.

Iako zna mnogo o korona virusima, nikada ne tvrdi da zna sve već stalno ističe da svakog dana uči.

foto: Printscreen

Zbog odluka o virusu dolazio je u sukob sa političarima pa i sa kancelarkom Angelom Merkel koja je rekla da stručnjaci stalno menjaju mišljenja misleći najviše na rizik od infekcije kod dece.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.