SVET OVO DO SADA NIKADA NIJE VIDEO: Otkrivena nova vrsta ajkule, po jednoj stvari se razlikuje od svake
Ajkula / Ilustracija, Foto: EPA / Nic Botha

izgledaju jezivo

SVET OVO DO SADA NIKADA NIJE VIDEO: Otkrivena nova vrsta ajkule, po jednoj stvari se razlikuje od svake

To su ajkule testerače sa po šest škrga na obe strane i karakterističnim, dugim njuškama sa velikim brojem zuba i pipcima pomoću kojih otkrivaju plen

Objavljeno:

Naučnici su otkrili dve nove vrste ajkula koje žive u dubinama Zapadnoindijskog okeana.

To su ajkule testerače sa po šest škrga na obe strane i karakterističnim, dugim njuškama sa velikim brojem zuba i pipcima pomoću kojih otkrivaju plen.

Jedna od ovih vrsta, koja na latinskom nosi naziv Pliotrema annae, otkrivena je pošto su jedan primerak ulovili ribari u Zanzibaru, dok su njuške druge vrste, poznate pod nazivom Pliotrema kajae, pronađene na Madagaskaru, a još neki primerci kasnije su pronađeni i u muzejskim zbirkama, ali pod pogrešnim nazivima, navodi internet sajt Si-en-ena.

Ove ajkule mogu dostići dužinu od 1.5 metara, a u divljini još nije uočen nijedan živi primerak.

- Zajedno sa ribarima, u to vreme smo sprovodili istraživanje o ajkulama i ražama, i shvatili da se te ajkule testerače ne poklapaju sa postojećim vrstama - rekao je autor studije Endrju Templ, istraživač-saradnik na univerzitetu u Njukaslu, Velika Britanija.

- Do sada smo pronašli dva primerka, jer ove vrste nisu uobičajene - rekao je on.

Templ kaže da je istraživanje, čiji su rezultati objavljeni juče u časopisu „PlOS uan“ pokazuje koliko je važan Zapadnoindijski okean kada je reč o biodiverzitetu ajkula i raža, kao i "koliko toga i dalje ne znamo".

- Region je veoma malo proučen, a većina onog što znamo dolazi iz rada u ribolovnim područjima. Poteškoća leži u tome što su mala ribolovna područja dominantna tom u regionu, a najmanje pola miliona ribara koristi više od 150,000 plovila - tvrdi Templ.

Zbog velikog broja tih područja i relativno malobrojnih plovila, teško je pratiti celokupan ulov, stoga je moguće da neuobičajene vrste često neko vreme ostanu neotkrivene, objašnjava on.

Pre najnovijeg otkrića, zabeležena je samo jedna vrsta ajkule testerače sa šest škrga. Ovakve ajkule su zaista neobične jer većina ajkula testerača sa obe strane ima po pet škrga, navodi nemački istraživač Simon Vajgman, jedan od autora studije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.