NIKADA SE NIJE PREHLADILA I REŠILA JE SVE PROBLEME SA ZDRAVLJEM ZBOG OVOGA: Sada je odlučila da otkrije SVOJU TAJNU
Sabrina Foks, Foto: Printscreen/Youtube

otkrila tajnu

NIKADA SE NIJE PREHLADILA I REŠILA JE SVE PROBLEME SA ZDRAVLJEM ZBOG OVOGA: Sada je odlučila da otkrije SVOJU TAJNU

Nemačka spisateljica, voditeljka i terapeutkinja, naprečac je odlučila da izuje obuću i hoda bosa po svetu, pošto je pročitala knjigu o tome kako se zdravo hoda

Objavljeno:

Sabrina Foks ide bosa od 2014. godine, najmanje 80 odsto vremena. Vratila je slobodu svojim stopalima, probudila ih je i spoznala da obuća nije uvek potrebna. Kaže da se više puta posekla po rukama nego što je nagazila na staklo i kaže da su cipele neophodne stopalima samo kada i rukavice šakama: radi zaštite od toplote i hladnoće.

Nemačka spisateljica, voditeljka i terapeutkinja, naprečac je odlučila da izuje obuću i hoda bosa po svetu, pošto je pročitala knjigu o tome kako se zdravo hoda.

- Već godinama hodam bosa: kod kuće, na livadi, ponekad u šumi... Mnoge sam podstakla da se i sami izuju. Mislim da je važno da osetimo zemlju, tlo pod nogama, a samim tim i sebe - izjavila je za “Fokus”.

Nemica iz Minhena kaže da joj je mnogo lakše već zbog toga što ne mora da vuče obuću na putovanja.

- Sada imam mnogo više mesta u koferu.

Otkad hoda bosa, stopala su joj mnogo zdravija.

- Nekada nije dolazilo u obzir da hodam bez flastera protiv žuljeva... Večito sam tragala za savršenom obućom, cipelama u kojima me noge neće boleti. Tek kada sam se otarasila cipela shvatila sam da sam oduvek imala “savršenu obuću”: stopala.

Primetila je da ima loše držanje, da joj je trup, kada stoji, pomalo nagnut unapred. Nije mogla dugo da stoji i stalno ju je boleo lumbalni deo kičme. Vrat joj je bio ukočen.

- Sve te probleme sada više nemam - kaže Sabrina i dodaje da je naučila da hoda kao što hodaju mala deca. Oni gaze celim stopalom, pričemu prednji deo stopala poslednji dodirne zemlju. Zahvaljujući tome, opterećenje na celo telo pri svakom koraku je mnogo blaže.

- Kada nosimo obuću takav hod nije moguć i mi, hteli-nehteli, prvo zgazimo na petu. Potrajalo je neko vreme pre nego što sam se navikla na nov hod i imala sam jaku upalu mišića.

Mnogi se pitaju kako joj nije hladno, ali ona kaže da se stopala koja se kreću mnogo brže zagrevaju.

- Na dva-tri stepena moja stopala se osećaju veoma prijatno... Nisam se prehladila i nisam dobila upalu bešike - kaže Sabrina.

Sada joj se stopala ponovo prirodno kreću i oseća celo telo, od glave do pete.

- Kad hodate bosi, imate osećaj da vam je celo telo povezano. Svaki korak je vežba opažanja: toplo, hladno, meko, čvrsto, suvo, vlažno. Kakav se uzbudljiv svet otvara pod našim stopalima!

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.