SLUČAJNO JE UZELA 500 PUTA VEĆU DOZU LSD-JA: Nakon predoziranja dogodilo joj se nešto NEOČEKIVANO!
LSD je psihodelična supstanca, Foto: Profimedia

MOĆNA SUPSTANCA

SLUČAJNO JE UZELA 500 PUTA VEĆU DOZU LSD-JA: Nakon predoziranja dogodilo joj se nešto NEOČEKIVANO!

Naučnici poslednjih godina sve više proučavaju mogućnosti upotrebe psihodeličnih sredstava u medicinskim tretmanima te je ova studija jedna u nizu onih koje posmatraju šta LSD čini mozgu

Objavljeno:

U naučnom časopisu Journal of Studies on Alcohol and Drugs pre desetak dana objavljena je studija o mogućim učincima prekomerne doze LSD-ja na ljudski organizam, pri čemu je predočen primer žene koja je uzela 550 puta veću dozu od uobičajene.

LSD ili lizergid (engl. lysergic acid diethylamide) je sintetsko halucinogeno sredstvo koje deluje u izvanredno malim dozama. Uzrokuje vizije, halucinacije, preosetljivost na mirise i zvukove, poremećen osećaj prostora i vremena i slično.

Naučnici poslednjih godina sve više proučavaju mogućnosti upotrebe psihodeličnih sredstava u medicinskim tretmanima te je ova studija jedna u nizu onih koje posmatraju šta LSD čini mozgu, koji su učinci mikrodoziranja ili predoziranja, piše Science Alert.

U istraživanju naziva LSD Overdoses: Three Case Reports opisan je slučaj 46-godišnje žene, navedeni su samo inicijali C. B., koja je slučajno uzela 55 mg čistog LSD-ja u prahu misleći da je to kokain.

- Radilo se količini koja je 550 puta veća od normalne rekreacijske doze. Nakon 15 minuta shvatila je šta se dogodilo i pozvala je u pomoć svoju cimerku - pišu autori studije, odnosno lekar Mark Haden sa Univeriteta British Columbia i njegovi kolege.

Tokom prvih 12 sati C. B. je, kako se seća, često povraćala i gubila se u vremenu i prostoru. U sledećem 12-satnom razdoblju osećala se prijatno i opijeno, s povremenim napadima mučnine.

Njena cimerka je ispričala da je C. B. uglavnom sedela na stolici s otvorenim ili zatvorenim očima, slinila, povremeno nešto progovorila i često povraćala. Kazala je kako je nakon prvih deset sati uspela složiti celu rečenicu i odšetati se do kupatila.

Nakon što se oporavila, C. B. je nastavila da eksperimentiše s mikrodozama LSD-ja kako bi smanjila bolove koje je osećala u stopalima te je naposletku u potpunosti prestala uzimati morfijum koji je uzimala kako bi ublažila te bolove.

U jednom drugom slučaju, stoji u istraživanju, 15-godišnja A. V. slučajno je na jednoj zabavi uzela 10 puta veću dozu LSD-ja od uobičajene. A. V. je već prie znala konzumirati marihuanu i druga psihodelična sredstva, a bila joj je dijagnostikovana depresija, hipomanija i bipolarni poremećaj.

Nekoliko sati nakon što se predozirala, A. V. je počela doživljavati promene ponašanja i raspoloženja, nakon čega je imala napad. No ono što je zanimljivo jest da se nakon oporavka od predoziranja smanjila njena klinička depresija, što su potvrdili i lekari.

Studija predstavlja i treći slučaj predoziranja u kojem je 26-godišnja žena N. M. na zabavi uzela 5 puta veću dozu LSD-ja od uobičajene. Tada je bila trudna dve nedelje, ali to nije znala. Na svu sreću, nema dokaza da je veća izloženost ovoj drogi uticala na razvoj deteta koje sada ima 18 godina.

Autori studije primećuju da su se pojedinci usprkos stresnim iskustvima koja su imali tokom predoziranja kasnije bolje osećali. Navode kako se čini da "postoje nepredvidive, pozitivne posledice predoziranja LSD-jem". Upozoravaju da se radi uglavnom o anegdotskim sećanjima troje ispitanika i da bismo stoga trebali vrlo oprezno gledati na ove nalaze.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.