VODITELJKA ŠOKIRALA GLEDAOCE I KOLEGE: Došla na posao sa TETOVAŽOM NA LICU, ali za to ima poseban razlog (FOTO)
Rešila je da tetovira bradu, Foto: Instagram printscreen

OKRENULA SE TRADICIJI

VODITELJKA ŠOKIRALA GLEDAOCE I KOLEGE: Došla na posao sa TETOVAŽOM NA LICU, ali za to ima poseban razlog (FOTO)

Uradila je tradicionalnu tetovažu na bradi, koja je glavno obeležje žena Maora

Objavljeno:

Običaji, norme i uverenja opstaju vekovima u pojedinim društvenim zajednicama.

Snažno utiču na život pojedinih članova, a mnogi su spremni na sve kako bi im ukazali poštovanje.

Tridesetpetogodišnja Oriini Kaipara ispunila je životni san. Uradila je tradicionalnu tetovažu na bradi, koja je glavno obeležje žena Maora. Time je postala prva voditeljka koja se na televiziji pojavljuje s obeležjem naroda Novog Zelanda, piše Bored Panda.

Kaipara je majka četvoro dece i živi u Oklandu. Zaposlena je na nacionalnoj televiziji Novog Zelanda. Godine 2017. napravila je DNK test, a rezultati su potvrdili da je stopostotni potomak starosedioca ostrva u Okeaniji. Zbog toga je odlučila da uradi moko kauae, tetovažu koja zauvek menja lični opis.

Tiakina tō tapu, wāhine mā ❤️

A post shared by oriini_kaipara (@oriinz) on

Kaiparini nadređeni su u potpunosti prihvatili odluku da napravi tetovažu na bradi, ali je njen potez izazvao različite reakcije publike.

U komentarima se izdvaja priča Taj Anvar Baol koji govori o svom iskustvu s posla. Njegova je saradnica nakon inicijacije na svojoj rodnoj Samoi došla na posao s tetovažom na licu i obrijanom kosom. Reakcije okoline bile su različite, ali Baol kaže da niko ne sme doživeti osudu zbog tradicije svog naroda. Dodaje da su čak suvišna i pitanja o obredima u kojima nastaju ovakve tetovaže i šta to zapravo znači osobi koja je prošla inicijaciju.

Kaipara se nada da će njen potez ohrabriti njene sunarodnjake da se vrate tradiciji.

- Reakcije okoline bile su neverovatne. Malo ko je bio ravnodušan, a neki su me želeli poniziti. Uradila sam ono što sam htela i zadovoljna sam zbog toga. Verujem da će moja tetovaža naterati žene Maora da urade moko. Ne želim biti jedina u ovoj priči - kaže Kaipara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Fokus.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.