SA 5 GODINA JE PITALA MAJKU KADA ĆE JOJ SKLONITI PIŠU: Životna priča devojčice koja je najmlađa TRANSRODNA OSOBA
Ešli je sada srećna u svom telu, Foto: Facebook printscreen

hrabra odluka

SA 5 GODINA JE PITALA MAJKU KADA ĆE JOJ SKLONITI PIŠU: Životna priča devojčice koja je najmlađa TRANSRODNA OSOBA

Teri tvrdi kako je Ešli pravi primer deteta koje je rođeno u pogrešnom telu. Sada ima skoro 13 godina i polako ide kroz promenu pola u jednoj klinici - najmlađa je transrodna Britanka

Objavljeno:

Teri Lamin (43) iz Ramsgejta, Kent, rekla je da je gledala svoju ćerku Eš (rođenu Ešton ) kako odrasta zbunjena i kako se ne oseća prijatno u vlastitom telu, te joj je to slamalo srce, rekla je za dailymail.co.uk.

Rekla je:

- Iako je rođena kao dečko od kada je počela govoriti Eš je insistirala da je devojčica. S pet godina ispitivala me kada ćemo joj ukloniti penis i zašto ga uopšte ima. Bila je opsednuta rozom bojom i haljinama za princeze - kao i većina devojčica. Insistirala je da se kupa u kostimu za sirene. Iako se čini da je to tražila jer joj se kostim sviđa, ona nije želela da gleda svoje telo.

Ešton, koja je promenila ime u Ešli kada je imala 8 godina rekla je da je bilo teško odrastati kao transrodna osoba, ali sada se napokon oseća dobro.

- Putovanje je bilo dugo i još uvek traje, ali osećam deo pobede. Ponekad se osećam prihvaćeno, ponekad ne. Neće svi razumeti i svako ima svoje mišljenje, poštujem to. Ali isto tako se nadam da inspirišem druge.

Teri tvrdi kako je Ešli pravi primer deteta koje je rođeno u pogrešnom telu. Sada ima skoro 13 godina i polako ide kroz promenu pola u jednoj klinici - najmlađa je transrodna Britanka.

Uskoro će početi da pije hormone koji će blokirati pubertet. Sve je proučila i čak želi da joj se ugradi maternica kako bi mogla biti mama jednog dana.

Dok neki optužuju njenu mamu kako je to zaista teška odluka za dete i kako je Eš premlada da bi znala šta želi, ona ističe kako će ćerka uzimati hormone blokade do punoletnosti. Tada će znati samostalno želi li nastaviti putovanje promene pola ili ne. Ako se odluči da ne želi prestaće uzimati hormone i pubertet će krenuti u idućih nekoliko godina.

- Nikada nisam mislila da je to samo faza, Eš je bila Eš oduvek. Kada je imala tri godine rekla mi je da je dečko samo zato jer nosi muško ime i da je to moja krivica. Osećala sam se užasno jer je krivila mene. Mislila sam da je Ešton možda homoseksualan. Uvek sam govorila - ako je on srećan i ja sam.

Teri, majka još sedmero dece, kaže kako je najteže bilo kada je Eš krenula u školu.

- Morala sam ju poslati u muškoj uniformi i osećala sam se užasno. Škola je bila odlična, direktor je rekao ako će Ešli biti lakše da nosi žensku uniformu - neka nosi. Mislila sam da će nas osuđivati, ali Ešli je bila srećna. Pre toga kada god je trebala ići u školu grizla me i udarala, nije htela. Od kada ide u ženskoj uniformi, ide s veseljem.

Iako je škola i školski kolege bila pozitivna, problem su bili roditelji - izostavljali su ju s događanja i žalili se što Eš koristi ženski wc.

- Dok je Eš bila Ešton i dolazila na rođendane dece u haljinicama, nikome nije smetalo. Kada sam ju pustila da bude Ešli, roditelji su mi govorili kako je to sada drugačije. Deca su bila pozitiva, njih nije bilo briga jel ona muško ili žensko, jednostavno su se igrali.

Kada je Eš navršila 11 godina i krenula u drugu, srednju školu, postala je meta zlostavljača koji bi bacali stvari na nju u busu i vikali joj "transić" - Teri ju je ispisala. Sada se Eš školuje kod kuće, a njena majka kaže da bi volela da se u obrazovni program uvrste i lekcije o transrodnim osobama.

Devojčica pati od anksioznosti, a pokušala je i počiniti samoubistvo.

- Nekim danima je presrećna zbog onoga što jeste, drugim danima se oseća užasno. Pita me zašto se to mora događati baš njoj, mrzi samu sebe. Ja joj govorim da ne treba, neki ljudi su jednostavno rođeni takvi. Neki s jednom nogom, neki transrodni, ali bitno je znati nositi se s tim.

Ešli je jedna od najmlađih osoba koja se odlučila na promenu pola u svetu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.