UMRO UŠKO, PRVI MEDVED SA INVALIDSKIM KOLICIMA: Našli ga u Makedoniji, lečili u Grčkoj - bio je simbol SNAGE VOLJE
Uško je bio heroj, Foto: Facebook / ARCTUROS

HRABRI MEDA

UMRO UŠKO, PRVI MEDVED SA INVALIDSKIM KOLICIMA: Našli ga u Makedoniji, lečili u Grčkoj - bio je simbol SNAGE VOLJE

Kažu da im je Uško svima bio primer, jer ih je u svom kratkom životu naučio važnosti „borbe i ne odustajanja, čak i kad vam se sve oko vas čini teško i nemogućim“

Objavljeno:

Medved koji je pronađen u blizini Tetova 2015. godine, sa povređenim zadnjim nogama, kojeg su zbrinuli u susednoj Grčkoj, umro je od problema s bubrezima.

Grčka nevladina organizacija za zaštitu divljine i životne sredine Arcturos rekla je da "Uško, borac za život, više ne živi", javio je dopisnik MUP-a u Atini.

- Veoma nam je žao što objavljujemo da Uško, životni borac koji je uspeo da postane prvi medved na kolicima na svetu, više ne živi. Medved je bio simbol volje. Invalidnost zadnjih nogu nije bila prepreka, niti mu je ograničila želju za životom i igrom - napisali su iz organizacije Arcturos, koja se pobrinuo za malog smeđeg medveda koji je pronađen u Severnoj Makendoniji.

Kažu da im je Uško svima bio primer, jer ih je u svom kratkom životu naučio važnosti „borbe i ne odustajanja, čak i kad vam se sve oko vas čini teško i nemogućim“.

Nakon što je mali smeđi medved ranjen u dobi od tri meseca, u julu 2015. godine, na inicijativu makedonskog Društva za zaštitu životne sredine, Uško je prebačen u Grčku i Arcturos se pobrinuo za njega.

Prvi pregledi su tada urađeni na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Solunu i dijagnostikovan mu je prelom kičme. Povreda je bila toliko teška da se nije mogla intervenisati ni u Grčkoj ni u inostranstvu, tako da je jedino rešenje bilo koristiti posebno dizajnirana invalidska kolica sa pogonom na dva točka.

Tako je postao prvi medved na svetu sa invalidskim kolicima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Slobodenpecat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.