ISPOD LEDA U SIBIRU PRONAŠLI OČUVAN LEŠ STAR 18.000 GODINA: Naučnici ne znaju koja je ovo VRSTA (FOTO)
Sibir, Foto: Printscreen Liveleak

sjajno otkriće

ISPOD LEDA U SIBIRU PRONAŠLI OČUVAN LEŠ STAR 18.000 GODINA: Naučnici ne znaju koja je ovo VRSTA (FOTO)

Pronađena životinja imala je samo dva meseca u trenutku kad je uginula

Objavljeno:

Naučnici su u Sibiru pronašli neverovatno očuvanu lešinu mladunca, za kojeg nije sigurno je li pas ili vuk, piše BBC.

Pronađena životinja imala je samo dva meseca u trenutku kad je uginula, a naučnike je zapanjilo koliko je dobro led očuvao krzno, nos i zube na štencu.

Usprkos tome, još uvek nisu uspjeli da utvrde o kojoj se tačno vrsti životinje radi, to jest je li reč o psu ili vuku.

Postoji i treća opcija - da se zapravo radi o dosad nepoznatoj životinji koja je bila evolucijska veza između vukova i modernih pasa, smatraju naučnici, a piše BBC.

Metodom radiokarbonskog datiranja utvrđeno je kada je štene uginulo i koliko je dugo bilo zamrznuto, dok je analizom genoma utvrđeno da se radi o životinji muškog pola.

- Već smo dobili puno podataka i čovek bi mislio da ćemo dosad znati radi li se o psu ili vuku. Sekvenciranje DNK zapravo je pokazalo da bi se moglo raditi o životinji koja je i zajednički predak vukova i pasa - rekao je Dejv Stanton iz Centra za paleogenetiku u Švedskoj.

Drugi naučnik iz spomenutog centra, Lov Dalen, na svom je Tviter profilu objavio status u kojem stoji da bi to mogao biti i najstariji pas ikad pronađen.

Kako ne bi sve ostalo na nagađanjima, naučnici će nastaviti sa sekvenciranjem DNK uz nadu da će tako otkriti dosad nepoznate stvari o evoluciji pasa.

Inače, smatra se da moderni psi potiču od vukova, ali i dalje se vodi žustra debata o tome kada su tačno psi bili pripitomljeni, to jest kada su počeli da žive s ljudima. Jedno istraživanje iz 2017. sugeriše da se to moglo dogoditi pre 20 do 40 000 godina.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.