NE MOŽETE DA POMISLITE KOLIKO! Jezik pčela je najsloženiji u celom životinjskom carstvu
Pčele / Ilustracija, Foto: Profimedia

veoma su značajne

NE MOŽETE DA POMISLITE KOLIKO! Jezik pčela je najsloženiji u celom životinjskom carstvu

Pčele radilice, u stanju su da pročitaju ove signale koje im druge pčele šalju i da međusobno sarađuju kako bi što više materijala doneli do košnice

Objavljeno:

Pčela je insekt koji se veoma lako adaptira na različite sredine i klimatske uslove, pa tako ona nastanjuje sve kontinente osim Antartika. Pored toga pčele imaju svoj jedinstveni ples kojim zapravo komuniciraju i za koji stručnjaci smatraju da je najkompleksniji u celom životinjskom svetu.

Pčele su eksperti u komunikaciji i mogu da upozore druge pčele iz košnice o potencijalnim opasnostima, gde se nalazi hrana i drugi korisni resursi. Komunikacija se obično obavlja preko kompleksnog pčelinjeg plesa, koji obuhvata pokrete, zvuk klepet i brzinu krila.

Takođe, pčele se često orjetnišu prema suncu. Ukoliko, u međuvremenu, dok pčela ode po hranu, sunce promeni položaj ona je stanju da izračuna tačno pomeranje i da prenese tačnu informaciju svojim kolegama.

Pčele radilice, u stanju su da pročitaju ove signale koje im druge pčele šalju i da međusobno sarađuju kako bi što više materijala doneli do košnice. Jezik pčela smatra se jednim od najkompleksnijih u celom životinjskom svetu.

Naučnici i dalje ne razumeju u potpunosti koliko je ovaj jezik zapravo složen i slojevit. Austijski etolog Karl von Friš bio je prvi koji je dekodirao pčelinji ples i dobio Nobelovu nagradu za ovo neverovatno otkriće 1973. godine.

Posao svake pčele veoma je naporan i dugotrajan. Uprkos marljivom i teškom radu, jedna pčela može proizvesti svega 1/12 kašičice meda za ceo svoj životni vek. U vreme letnjih perioda one svuda po telu imaju čestice polena, jer dnevno posete čak do 2.000 cvetova.

Med sadrži veliku količinu energije. Na primer 30 grama meda dalo bi dovoljno energije jednoj pčeli da preleti celu planetu.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agromedia.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.